Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lärare manifesterade mot nya löneavtalet

Idag 29 september manifesterade ett hundratal lärare på Sergels torg mot det nya löneavtal som förhandlats fram. – Man värdesätter inte vårt arbete, istället kräver man från ingenstans att vi ska jobba mer, för skitlöner, säger läraren Eva Bowerstone.

Ja, idag samlades lärare på flera håll i landet för att manifestera mot det löneavtal som förhandlats fram. Många är missnöjda och nu funderar många på att byta arbete. Eva Bowerstone är en av dem.
– Jag är här idag för att jag tycker att det nya avtalet är ett hån och ett svek mot oss lärare. Jag är en av dem som tänker byta jobb, säger hon till StockholmsNyheter.

Bowerstone har jobbat som lärare i femton år och hitintills har hon bara set försämringar. Hon menar på att man resonerar “håll budgeten, men sänk kvalitén”.

Några som också tagit sig till manifestationen var lärarstudenterna Gabriella Jansson och Pauline Edwardson, som försöker hänga med så gått det går i debatten kring lärarnas nya löneavtal.

När de valde att studera till lärare visste de om att det inte var jättebra lön, men i och med manifestationer och protester hoppas de på att situationen ska bli bättre.
– Det är ju trots allt en relativt lång utbildning för den lönen som ges, säger Pauline och Gabriella.

De båda kommer fortsätta kämpa för bättre lönevillkor och hoppas på att lärarnas status ska öka.

Läraren Adeola Aderounmu manifesterade också mot de låga lönerna. Han berättar att många lärare jobbar väldigt hårt och att man ofta får ta med sig jobbet hem. Aderounmu anser att lönen är otillräcklig och att ingångslöngen är för låg.

Vidare berättar han att han inte tycker läraryrket är rättvist jämfört med andra yrken. Eftersom utbildningen är lång, men lönen så låg.

– Skolan ser inte elever som elever, utan som kunder. Samla in så många elever som möjligt och marknadsför skolan. Det är inte det jag har utbildning för. Mitt uppdrag är att undervisa, avslutar Eva Bowerstone.

Källa: Stockholms Nyheter.