Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

HRF blandar ihop korten

Hotell- och Restaurangfacket (HRF) hävdar i ett pressmeddelande att SCB slår Visita på fingrarna när det gäller restaurangmomsens effekter på sysselsättningen. Men det är fel – SCBs kommentar i SVT gäller en enskild mätmetod – inte Visitas siffror om sysselsättningsökningen i branschen.

– Jag är mycket förvånad över att HRF citerar SCB på detta direkt felaktiga sätt, säger Eva Östling Ollén, VD för Visita.

I en intervju med SVT menar SCBs analytiker Fredrik Rahm att den statistiska källa (kortperiodiska sysselsättningsstatistiken) som flera politiska partier använt sig av i debatten om restaurangmomsen innehåller en stor statistisk osäkerhet. Den uppfattningen delar han med Visita som pekat på en mer tillförlitlig mätmetod – SCBs statistik över utbetalda lönesummor. Den visar att lönesummorna inom hotell- och restaurangbranschen ökat med 8,8 procent under det första halvåret 2012 jämfört med samma period 2011 – vilket rensat från löneökningar motsvarar cirka 6000 helårsverken.

Till skillnad från den kortperiodiska sysselsättningsstatistiken är SCBs sammanställning över lönesummorna en totalundersökning, vilket innebär att materialet inte har de statistiska felmarginaler som den kortperiodiska sysselsättningsstatistiken har.

Institutet för arbetsmarknads- utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har senare också bekräftat att lönesummornas utveckling är den mest tillförlitliga metoden att mäta kortsiktiga sysselsättningseffekter i små branscher.

SCB kommenterar inte i intervjun med SVT varken lönesummornas utveckling eller de uträkningar som Visita presenterat.

– Jag är glad att Visita och HRF är överens om att restaurangbranschen vuxit kraftigt under 2012 och att branschen anställer som aldrig förr. För det är obestridliga fakta. Visita menar att det beror på momssänkningen. Har HRF någon annan förklaring till den starka tillväxten i branschen, vore det mycket intressant att få ta del av den, säger Eva Östling Ollén

Källa: Visita – Svensk besöksnäring.