Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dom i hovrätten: Fel att sätta barn i skuld

2009 ändrades lagen så att det blev förbjudet för företag att sätta barn i skuld. Men enligt en dom från Svea hovrätt var detta otillåtet även under den gamla lagstiftningen från 1995. Domen blir vägledande för alla barn som skuldsatts från 1995 och framåt  och riskerat ett inkassokrav som 18-årspresent.

Konsumentverket har arbetat med problematiken kring skuldsättning av barn i flera års tid. Arbetet har skett i nära samarbete med andra myndigheter och organisationer och har varit framgångsrikt.

Det har bland annat lett till flera lagändringar. Sedan 1 januari 2009 får inte barn sättas i skuld av företag. Och från 1 juni 2010 ändrades även lagen för offentliga skulder som rör läkar- och tandläkarvård. Lagstiftningen är i dag mycket tydlig – barn ska inte kunna skuldsättas.

Men lagändringarna gäller inte retroaktivt. Barn som skuldsattes före 2009 fortsätter att få krav från företag och inkassobolag.

Av denna anledning har Konsumentombudsmannen företrätt en flicka i domstol som krävts på pengar för skolfoton som togs 2002 då hon var 11 år. Foton som beställdes av hennes mamma. I dag är flickan myndig och inkassobolaget Alektum har krävt att flickan ska betala den gamla skulden, plus ränta och avgifter.

KO menar dock att även den tidigare lagen från 1995 förhindrade föräldrar att skuldsätta sina barn och anser därför att flickan inte är betalningsskyldig. Därför har KO valt att företräda flickan som ett så kallat KO-biträde.

Nu slår Svea hovrätt fast att avtalet om skolfotografierna är ogiltigt. För att det skulle blivit giltigt hade mamman, enligt föräldrabalken, varit tvungen att få överförmyndarens samtycke. Hovrätten, liksom tingsrätten tidigare, anser inte heller att Alektum bevisat att skolfotona varit till flickans nytta och därför behöver hon heller inte betala något för dem.

– Domen är principiellt mycket viktig. Det är inte rätt att ungdomar på sin 18-årsdag får krav från inkassobolag för gamla skulder som deras föräldrar inte har betalat. Jag förutsätter nu att Alektum och andra borgenärer omedelbart upphör med att driva in dessa ogiltiga fordringar eftersom det borde strida mot god inkassosed, säger Gunnar Larsson, Konsumentombudsman.

Källa: Konsumentverket