Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

De gröna näringarnas bidrag till en hållbar utveckling

I forsknings- och innovationspropositionen föreslår regeringen att forskningen om miljö och hållbar utveckling vid Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas) stärks med 300 miljoner kronor fram till 2016.

Forskningssatsningen innehåller två riktade satsningar på hållbart samhällsbyggande, som även inkluderar dricksvatten och förhållandet mellan stad och landsbygd, och forskning om förädling av skogsråvaror och biomassa för utvecklingen av en så kallad biobaserad samhällsekonomi. Dessa satsningar som omfattar 100 miljoner kronor varderabörske i samverkan med näringslivet och andra aktörer.

– Denna förstärkning av forskningen rör i princip hela Landsbygdsdepartementets område. Det visar på sektorns betydelse för att lösa våra framtida stora samhällsutmaningar. Att Sveriges lantbruksuniversitet dessutom får medel för att inrätta ett innovationskontor gör saken ännu bättre, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Formas får dessutom 100 miljoner kronor att fördela till forskning inom rådets ansvarsområden. Denna förstärkning på totalt 300 miljoner kronor 2013 – 2016 är delad mellan Miljödepartementet och Landsbygdsdepartementet.

Förutom medlen till Formas berörs Landsbygdsdepartementet av satsningar på antibiotikaresistenssom även rörveterinärmedicinen,för ett hälsosamt åldrande medkost och nutritionsfrågor, test- och demonstrationsanläggningar fört.ex.en biobaserad ekonomi och växtförädling samt att en förstärkning av instituten somdärJTI- Institutet för jordbruks- och miljöteknikingår. Dessutom sker en satsning påbehandlingsforskning som även riktas mot metoder som inte kräver läkemedel,kantill exempelvaragrön rehabilitering och ridterapi. I och med ökade anslag till universiteten får även Sveriges lantbruksuniversitet nya medel.

Källa: Landsbygdsdepartementet.