Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sju av tio arbetsgivare får svårare att rekrytera på grund av bostadsbristen

Undersökningsföretaget SKOP har på uppdrag av Hyresgästföreningen frågat ansvariga på 50 av de 100 största arbetsplatserna på delokala arbetsmarknaderna i Stockholm-Solna, Göteborg respektiveMalmö-Lund hurbostadsbristen påverkarderas möjligheter till rekrytering av personal. Sammanlagt har SKOP fått svar från 150 arbetsgivare. Och nästan 70 procent säger att det påverkarderas möjligheter.

Hyresgästföreningen har, precis som bland annat Länsstyrelsen i Stockholms län och Statens bostadskreditnämnd, under lång tid framhållit sambandetmellan tillgången på bostäder, arbetskraftens rörlighet och tillväxt.

-Stockholm, Göteborg och Malmö är trepopulära regionersom många människor vill flytta till, säger Ylva Westander, utredarepå Hyresgästföreningen och författaretill rapporten. Alla treregionerna har hög attraktionskraft, bland annat för att där finns arbeten, men ialla storstadsregionerna är det också svårt att hitta någonstans att bo, säger Ylva Westander.

-Rapporten visaratt bostadsbristen ärettverkligt hinderi företagens möjligheterattkunna rekrytera rätt personal, sägerYlva Westander.

Av detillfrågaderekryteringsansvariga uppger en femtedel, 19 procent, att bostadsbristen i hög grad eller mycket hög grad försvårar möjligheterna till rekrytering och hälften, 49 procent uppgerattden försvårari mindre grad. Sju av tio anserdärmed att bostadsbristen försvårarmöjligheterna till rekrytering i någon grad.

-En fungerande bostadsmarknad är en förutsättning förrörlighet på arbetsmarknaden. Att företag serattbostadsbristen gördet svårareför dem att rekrytera är en varningssignal som måste tas på allvar, säger Ylva Westander.

Undersökningsmetod:

Undersökningsföretaget SKOP har den 20-27 mars 2012 på uppdrag av Hyresgästföreningen frågat ansvariga på 50 av de 100 största arbetsplatserna på delokala arbetsmarknaderna iStockholm-Solna, Göteborg respektiveMalmö-Lund hur bostadsbristen påverkarmöjligheterna till rekrytering av personal.

IStockholm-Solna harden största av deaktuella arbetsplatserna mellan 5 000 och 9 999 anställda och den minsta mellan 500 och 999 anställda; i Göteborg har den största arbetsplatsen över10 000 anställda och den minsta mellan 200 och 499 anställda; i Malmö-Lund har den största arbetsplatsen mellan 5 000 och 9 999 anställda och deminsta mellan 200 och 499 anställda.

Källa: Hyresgästföreningen.