Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Företag trotsar Konsumentverkets beslut – fortsätter sälja farlig vagn

Trots ett tidigare utfärdat säljförbud fortsätter barnvagnen Nowalex Focus Comfort att säljas. Konsumentverket kan i nuläget inte göra annat än att varna konsumenter från att köpa vagnen som har flera allvarliga säkerhetsbrister. Det certifikat som återförsäljaren hänvisar till och som ska garantera att vagnen är säker är dessutom inte längre giltigt.

Barnvagnen återkallades efter en provning som Konsumentverket lät utföra och som visade att vagnen har flera allvarliga säkerhetsbrister i form av fallrisk, klämrisk och kvävningsrisk. Tre återförsäljare tvingades att återkalla alla barnvagnar av märket Nowalex Focus Comfort som är tillverkade efter den 31 maj 2010. Föreläggandet innebär också ett säljförbud.

Men en av återförsäljarna, Anna & Axel, har inte följt verkets föreläggande utan valde att överklaga till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten beslutade den 16 mars att Konsumentverkets beslut står fast. Det innebär att vagnarna ska återkallas och att de inte får säljas.

Anna & Axel överklagade förvaltningsrättens beslut till kammarrätten, men kammarrätten meddelande inte prövningstillstånd. Det betyder att Konsumentverkets beslut står fast – vagnarna får inte säljas.

Det dröjer dock ännu en tid innan ärendet är slutligt avgjort och vinner laga kraft.

Anna & Axel hävdar att vagnen är säker och hänvisar till ett certifikat från myndigheter i tillverkningslandet Polen.

Men enligt ett dokument som Konsumentverket har tagit del av visar att certifikatet är tillbakadraget.

Källa: Konsumentverket