Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska Kraftnät presenterar långsiktig utvecklingsplan för det svenska elnätet

Foto: Wikimedia

Affärsverket svenska kraftnät har nu offentliggjort remissutgåvan av Perspektivplan 2025. Detta är första gången som Svenska Kraftnät redovisar hur verket ser på utvecklingen av det svenska elnätet på ca femton års sikt.

Svenska Kraftnät ökar mycket kraftigt utbyggnaden av det svenska stamnätet för el. I planen uppskattas verkets investeringar till i storleksordningen 55 – 60 miljarder kronor.

– Förstärkningarna behövs för att omhänderta ny elproduktion, fördjupa integrationen med omvärlden och möta högt ställda klimatpolitiska mål. Den höga investeringstakten kräver långsiktighet och en gedigen planering av nätutvecklingen på lång sikt, konstaterar Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg.

– Perspektivplan 2025 är inte en bindande detaljplan, utan beskriver hur vi ser på Svenska Kraftnäts utmaningar på ca 15 års sikt och vilka prioriteringar vi vill göra. Därmed ökar vi transparensen i Svenska Kraftnäts nätplanering och ger elmarknadens aktörer en möjlighet att påverka denna, säger Mikael Odenberg. Svenska Kraftnäts styrelse kommer sedan att slutbehandla planen under våren 2013.

I planen ges besked om bland annat nya förbindelser från norra Norrland till mellersta Sverige och från Småland till Blekinge, om nya nätstrukturer för att långsiktigt trygga huvudstadsregionens elförsörjning och för att omhänderta effekthöjningar i kärnkraftverken. Planen redovisar svårigheter att medge någon ytterligare effektinmatning från kärnkraftverket i Forsmark (Forsmark 3) och pekar ut Ringhals som den ur nätsynpunkt lämpligaste lokaliseringen av eventuell ny kärnkraft i Sverige. Vidare redovisas planer på en ny likströmslänk till Tyskland och om nätförstärkningar i Skåne för att möjliggöra anslutning av havsbaserade vindkraftsparker till elområde 4.

Källa: Svenska Kraftnät