Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Försäkringskassan: Kvinnor en majoritet bland återvändare

Försäkringskassan rapporterar i dag att sjukpenningtalet i september 2012 är 7,46 utbetalade nettodagar. Det är en ökning med 0,85 dagar jämfört med september 2011. Av sjukpenningtalets ökning beror cirka 70 procent på personer som återvänder till sjukförsäkringen – varav merparten är kvinnor. Uppskattningsvis 70 procent är kvinnor. Samtidigt fortsätter det samlade ohälsotalet, som innefattar både sjukpenningen och sjuk- och aktivitetsersättningen, att minska från 40,2 i oktober 2006 till 27,1 i september 2012. Sedan 2006 har ohälsotalet minskat med 30 procent.

Regeringen har i dag gett Försäkringskassan uppdraget att studera kvinnors och mäns sjukfrånvaro efter första barnets födelse. Det är en prioriterad fråga att förstå, och på sikt försöka åtgärda, skillnaderna i kvinnors och mäns sjukfrånvaro med sjukpenning.

-Vi har fått ner sjukfrånvaron med sjukpenning från tidigare väldigt höga nivåer till en lägre och mer stabil nivå. 2006 var sjukpenningtalet 12,2 dagar och idag är vi nere i 7,5 dagar. Vi ser en liten ökning till följd av att många människor har fått sin arbetsförmåga prövad och återvänder till sjukförsäkringen. Vi vet att kvinnor står för merparten av den ökningen och det är något vi noga behöver analysera, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

Källa: Socialdepartementet