Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt justerverk invigt vid Setra Skinnskatteberg

Fredagen den 26 oktober invigdes det nya justerverket vid Skinnskatteberg sågverk. Den totala investeringen uppgår till 60 Mkr och ökar både effektivitet och kvalitet i produktionen.

– Det här är en viktig milstolpe för Skinnskattebergs sågverk, sa Johan Padel, vd och koncernchef i Setra i samband med den officiella invigningen. När konjunkturen vänder står vi redo att möta framtidens krav både vad gäller effektivitet och kvalitet.

Det nya justerverket, som ersätter det tidigare från 1980-talet, är en del av en strategisk satsning på Setra Skinnskatteberg. Investeringen på 60 Mkr förväntas bidra till att den totala produktionskapaciteten ökar med närmare 40 procent. Utrustningen, som levererats av Renholmen, omfattar avancerad teknik med bland annat FinScans kamerasortering och marknadens snabbaste paketläggare, en så kallad Trippelläggare. Installationen påbörjades i januari i år och det nya justerverket står efter montage i två etapper nu färdigt att möta framtidens behov.

– Det effektivare och moderniserade justerverket innebär att produktionen nu kan klaras av på två skift istället för tidigare tre skift, säger Hans Liljeström, platschef Setra Skinnskatteberg. Den nya sorteringen blir mer jämn och exakt, vilket leder till att vi får ut bättre produkter ur stocken. Det kommer att gagna både Setra och våra kunder.

Vid den officiella invigningen av justerverket deltog bland annat kunder, leverantörer, lokala entreprenörer, finansiärer samt representanter från kommun och styrelse.

Setra Skinnskatteberg är ett renodlat furusågverk och har 65 medarbetare. Den årliga produktionsvolymen uppgår till ca 230 000 kubikmeter. Viktiga marknader för sågverkets produkter är bland annat Marocko, Algeriet, Egypten, Libyen och Sverige.

Källa: Setra Group.