Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SNF: Spara på rätt saker i jordbruksbudgeten

Foto: Wikimedia

Naturskyddsföreningen uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inför toppmötet idag att värna den del av jordbruksbudgeten som går till miljöåtgärder och så kallade kollektiva nyttigheter, till exempel landskapsvård. Det är oerhört alarmerande att Europeiska rådets president Herman van Rompuy aviserat att just denna del av jordbruksbudgeten ska skäras ned, särskilt sett i ljuset av de nya klimatsatsningar som Kommissionen föreslog i veckan.

I ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt skriver Naturskyddsföreningen att jordbrukets andel av EU:s totala budget visserligen bör minska, men på rätt saker.

– Det är oerhört viktigt att jordbrukspolitiken stimulerar en produktion som går hand i hand med målsättningar om giftfri miljö, minskad klimatpåverkan och minskad utarmning av biologisk mångfald. Dagens jordbrukspolitik verkar snarare i motsatt riktning. Gårdsstöden bör avvecklas till förmån för stöd till miljöåtgärder och kollektiva nyttigheter, säger Johanna Sandahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Förslaget om minskning av de kollektiva nyttigheterna kommer samtidigt som EU-kommissionen uttalar lovvärda ambitioner inför det stundande klimatmötet i Doha. Enligt ett förslag från kommissionen bör 20 procent av hela EU:s budget vigas för klimatfrågor och inte mindre än 30 procent av jordbruksbudgeten.

– I sken av EU-kommissionens viktiga ambition om stora klimatsatsningar i EU-budgeten är det alarmerande att rådet vill skära ner den enda delen av jordbrukspolitiken som faktiskt adresserar klimatfrågor, säger Johanna Sandahl.

Källa: Naturskyddsföreningen