Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ljudböcker ökar läsandet bland unga vuxna

Foto: Telia.

– Var femte mellan 18-25 år läser mer sedan de börjat lyssna på ljudböcker.När unga vuxna mellan 18-25 år rankar vilka kulturella aktiviteter som genererar mest status att konsumera hamnar litteratur före opera, teater och balett. Men vägen upp i statustrappan går alltmer via lyssnandet.

Närmare en femtedel (19 procent) mellan 18-25 år säger att ljudböcker fått dem att också läsa mer. Mer än hälften (56 procent) i åldersgruppen menar att ljudböcker är ett bra sätt att tillgodogöra sig böcker som man annars inte hade orkat läsa. Men lyssnar gör man när man är på väg någonstans och många vill göra det i sina mobiltelefoner och surfplattor. Det visar en ny undersökning som analysföretaget United Minds genomfört på uppdrag av Telia, som nu inleder ett samarbete med den populära ljudbokstjänsten Storytel.

Litteratur är på modet bland unga vuxna. 68 procent mellan 18-25 år önskar att de lyssnade på och/eller läste fler böcker. I åldersgruppen säger också 41 procent att de skulle vilja läsa fler ”svårare” författare, som till exempel Franz Kafka. Men önskan att läsa mer svårtillgängliga böcker i åldersgruppen är för vissa så stark att lögnen ibland tas till. 17 procent säger att de någon gång ljugit och sagt att de läst en bok för att imponera på sin omgivning. Och 15 procent har någon gång sagt att de läst en bok som de egentligen har lyssnat på.

Mobila beteendet stimulerar bokintresset
Mer än hälften av alla svenskar (60 procent), då även unga vuxna (54 procent), lyssnar på ljudböcker, åtminstone någon gång per år. Det gör man framförallt när man är på väg någonstans. Flest lyssnar på ljudböcker i bilen. I åldersgruppen unga vuxna, 18-25 år, är det framförallt på bussen man sitter med en ljudbok i lurarna. Men undersökningen visar också att fler svenskar, då även unga vuxna, skulle lyssna på ljudböcker om det fanns tillgängligt i deras mobiltelefoner och surfplattor*. Även priset spelar roll. En fjärdedel av svenskarna uppger att de skulle lyssna mer på ljudböcker om de var billigare.

– Mer än hälften av alla svenskar är idag uppkopplade via sina smarta telefoner** och mobilen både förenklar lyssnandet och gör litteraturen mer lättillgänglig. Samarbetet med Storytel innebär att våra kunder kan ta del av tusentals titlar direkt i mobilen***, säger Rune Pedersen, konsumentchef för mobilitetstjänster på Telia.

Världens första ljudbokstjänst i mobilen
Svenska Storytel är världens första ljudbokstjänst för strömmande lyssning i mobiltelefonen. Sedan lanseringen 2005 har mer än 500 000 ljudböcker lyssnats på genom Storytels tjänst och företaget har idag fler än 33 000 abonnenter.

– Tiden är den stora bristvaran i folks vardag. Och inte helt oväntat anges just tidsbrist som den främsta orsaken till varför man inte läser i den utsträckning som man önskade****. Men samtidigt har vi allt mer dötid att slå ihjäl – på bussen, i bilen, på promenaden till jobbet osv. Här kommer ljudboken perfekt in, alltid möjlig att lyssna på i lurarna vart man än är på väg. Tillsammans med Telia hoppas vi nu kunna nå ännu bredare med vår tjänst och få fler att upptäcka ljudbokens möjligheter och därmed även få fler att lyssna och läsa böcker, säger Jonas Tellander, grundare av Storytel.

Storytel har en funktion som även gör det möjligt för användarna att lyssna på ljudböcker i offline-läge, det vill säga när de inte är uppkopplade mot internet.

* 19 procent i åldersgruppen 18-25 år och 21 procent i gruppen 26-45 år säger att de skulle lyssna mer på ljudböcker om det fanns tillgängligt i deras mobiltelefoner och surfplattor.

** Enligt undersökningen Svenskarna och Internet 2012
**** 56 procent av respondenterna håller med om påståendet att man skulle lyssna på/läsa mer böcker om man hade mer tid

Om undersökningen
Undersökningsföretaget United Minds har på uppdrag av Telia intervjuat 1009 svenskar under perioden 10-14 november 2012. De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av svenska folket 18 år och uppåt.

Källa: Telia.