Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Uttalande från huvudägare i TracTechnology beträffande avnotering

Huvudägarna för TracTechnology vill, med anledning av beslut om avnotering av bolagets aktier från Aktietorget, härmed ge sin syn på de bakomliggande faktorerna som har lett till styrelsens beslut.

Under de senaste åren har samtliga aktieägare sett värdet på sitt innehav sjunka kraftigt. Detta har delvis haft sin förklaring i att utvecklingen har tagit längre tid än väntat men främst på grund av en oförståelse för affären. TracTechnology äger rättigheterna till en metod som möjliggör en säker ursprungsmärkning av nötkött, fågel och svin, ett ämne som otaliga gånger har nått dagspressens förstasidor enbart i Sverige. Som innehavare av dessa rättigheter i USA, EU och Ryssland är potentialen i bolaget mycket stor. Matsäkerhet står högt på politikernas agenda runt om i världen och sakta men säkert inser man att befintliga metoder inte ger ett fullgott skydd för sina medborgare.

I USA har man genomfört en första pilotinstallation för införandet av elektroniska spårbarhetssystem. Detta finansieras på en nationell nivå vilket ger en fingervisning om hur pass viktigt ämnet är. När bolaget 2010 sålde av 5% av det amerikanska dotterbolaget värderades enbart det amerikanska patentet till 20 miljoner dollar, motsvarande ca 140 miljoner sek. Denna värdering gjordes av oberoende institutionella parter och motsvarar ett värde på över 3 kronor per aktie i TRAT B. När man till detta lägger till värdet för patenten i EU-länderna samt Ryssland så är det naturligtvis mycket förvånande att se kursen i det noterade moderbolaget handlas runt 1 krona per aktie.

Kärnverksamheten bygger på att sälja licenser till metodpatentet, där försäljning kan ske såväl direkt till bolag inom livsmedelsbranschen men även till systemleverantörerna till samma bransch. Gemensamt för dessa potentiella kunder är att det är stora bolag och därmed är beslutsgångarna vanligtvis långa. Detta betyder att TracTechnology från tid till annan har behövt ta in kapital. Och med de nivåer aktien har handlats på har detta inneburit en orimligt hög utspädning för befintliga aktieägare vilket påverkar samtliga aktieägare negativt.

”Den potential som bolaget har via licensintäkter med 95 % nettomarginal gör att värderingen idag är totalt missvisande, det saknas två nollor i värderingen” säger grundaren och en av huvudägarna Håkan Guldkula.

Källa: TracTechnology AB.