Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allt fler cyklar säljs

Foto: Wikimedia

Det pekar uppåt för cyklandet i landet. Cykelförsäljningen ökade med åtta procent den gångna säsongen enligt färsk statistik från cykelbranschen. Totalt såldes cirka 540 000 cyklar under perioden september 2011 till augusti 2012.

– Cyklandets status i Sverige har vuxit, och det märks även i antalet sålda cyklar, säger Klas Elm, ordförande i branschorganisationen
Svensk Cykling. Mycket pekar uppåt för cykelbranschen nu. Svensk Cyklings marknadsuppskattning för cykelförsäljningen
förra säsongen visar på en fortsatt ökning av cykelförsäljningen. Antalet sålda cyklar ökade med cirka åtta procent jämfört med föregående säsong. Totalt såldes cirka 540 000 cyklar.

– Fackhandeln ökade också sin andel av marknaden vilket ytterligare stärker argumentet att cykelns status ökat och att svenskarna köper dyrare cyklar, mer tillbehör och servar sina cyklar bättre, säger Klas Elm, ordförande i branschorganisationen Svensk Cykling.

Cykelförsäljningen har också ökat under flera år. Under perioden 2010–2011 var ökningen lika stor som årets, åtta procent, och för säsongen 2009–2010 var ökningen av antalet sålda cyklar cirka sju procent.

Det ökade cyklandet i landet har också fått andra konsekvenser, menar Klas Elm: – Vi har fått en cykelkultur som mognat och vuxit upp, och politiker i våra städer måste numera förhålla sig detta och inse att planering för ökat cyklande måste vara en självklar och viktig del
av samhällets utveckling.

Men det är inte bara cykelpendlandet i städerna som ökar. En mycket tydlig trend är att allt fler använder cykeln som träningsredskap. Det märks inte minst i det stora intresset för cykellopp som Vätternrundan och CykelVasan, som slår nya rekord i antalet deltagare år efter år.

– Många svenskar har börjat köpa en andracykel, en för vardagspendlandet och en för motionscyklandet till exempel, säger Klas Elm.

Och det stora träningsintresset på två hjul märks tydligt i fackhandeln. – Trenden att folk köper cykel som träningsredskap märker vi verkligen av, och numera köper folk cykel en bra bit in på hösten också, säger Kenneth Forsman, affärsområdeschef Cykel på Team Sporta.

Källa: Svensk Cykling