Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förbättringar i lärarlegitimationen föreslås

Regeringen går nu Lärarförbundet till mötes angående flera av kraven när det gäller legitimationsreglerna. Det rättar till en del av de problem som inneburit att lärare har hamnat mellan stolarna på grund den reglering som finns idag.

– Lärarförbundet har sedan länge krävt att lärarlegitimationen ska utökas och förbättras. Det är bra att regeringen nu är villig att täppa igen några av de luckor som finns kring legitimationen. Lärarlegitimationen är viktig för elevernas rättsäkerhet och utbildningens kvalitet, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Regeringens förslag gäller bland andra att lärare i fritidshemmen får behörighet, att musiklärare, gymnasielärare inom folkhögskolan och lärarutbildade som undervisar inom högskolan kan ansöka om lärarlegitimation även om deras yrkespraktik har varit i ett område som inte omfattas av legitimationsbestämmelserna samt tydliga behörighets regler för specialpedagoger inom särskolan som har annan yrkesbakgrund än lärare eller förskollärare.

– Alla elever ska möta välutbildade och legitimerade lärare under hela skoldagen. Det har varit Lärarförbundets krav sedan första stund. Men det finns fortfarande lärargrupper som stängs ute från legitimationsreformen, till exempel fritidshemmens lärare med äldre utbildning. Där får regeringen bakläxa, säger Eva-Lis Sirén.

Källa: Lärarförbundet.