Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utökat katastrofbistånd ger Röda Korset större möjligheter att hjälpa

Nära 300 000 människor drabbades när den kraftiga tyfonen Bopha drog in över Mindanao i Filippinerna i början av veckan. Nu vädjar Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen om 32 miljoner kronor i stöd till 50 000 människor som är i stort behov av mat och nödhjälpsutrustning – filtar, kokkärl, vattendunkar och hygienpaket.

Svenska Röda Korset, som stött sin systerförening sedan 1990-talet, bidrar med tre miljoner kronor. Detta är möjligt tack vare ett större bidrag på 20 miljoner kronor från Sidas ram för katastrofbistånd.

─ Detta innebär att Röda Korset står ännu bättre rustat att kunna göra snabba och effektiva hjälpinsatser i katastrofer, säger Ylva Jonsson Strömberg, Röda Korsets chef för katastrofpolicy. Tyvärr ser vi de humanitära konsekvenserna av klimatförändringarna alltför tydligt. Inte minst när det
gäller ökning av väderrelaterade katastrofer, som till exempel stormar, vilka blir både fler och kraftigare.

─ Tack vare Röda Korsets världsomspännande nätverk är vi redan på plats när katastrofer inträffar och kan hjälpa drabbade. Men lika viktigt är att agera före som man gjorde just i Filippinerna, där evakuering, uppbyggnad av katastrofförråd och spridning av information räddade liv i ett allvarligt läge som kompliceras ytterligare av att det råder konflikt på Mindanao.

Enligt den nationella katastrofmyndigheten har 294 110 människor i 26 provinser drabbats. Minst 4 700 hus har skadats och människors möjligheter att försörja sig har minskat betydligt. Ännu har inte alla drabbade områden nåtts och siffrorna över omkomna och skadade kommer med all säkerhet att stiga under den närmaste tiden.

─ Samtidigt är det olyckligt att samma område drabbas igen, säger Ylva Jonsson Strömberg. Förra året var det den tropiska stormen Washi som slog människors liv i spillror. Man hade fortfarande inte återhämtat sig helt och fullt. Och detta att stärka människors och samhällens motståndskraft i katastrofer är en av de största utmaningarna Röda Korset arbetar med idag. Vägen dit går genom lokala insatser där människan står centrum. Det är alltid i lokalsamhället den snabbaste hjälpinsatsen sker och ytterst så handlar det om att människor har rätt att vara del av sin egen utveckling.

Källa: Röda Korset.