Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Snöskottning orsakar takskador för miljonbelopp varje vinter

Foto: Wikimedia

Slarv och okunskap leder till dyra takskador i samband med snöröjning varje vinter. För att minska takskadorna har Trygg-Hansa medverkat till att ta fram utbildningen ”Skotta säkert”.

Den främsta anledningen till skadorna är att takskottarna använder vassa verktyg för att hacka bort is, då finns det en stor risk att det går hål på takpapp, plåt och tegel.

–  Om den som skottar gör hål i taket och det uppstår en vattenläcka kan kostnaderna för reparationen uppgå till hundratusentals kronor. Därför kräver Trygg-Hansa som första försäkringsbolag att snöröjningsföretagen har utbildade snöskottare, annars gäller inte ansvarsförsäkringen för skador vid snöröjning, säger Johan Schön, produktspecialist på Trygg-Hansa.

–  Något vi ser är att de bostadsrättsföreningar som inrett råvindar ofta drabbas av isbildning på taken. Detta beror på att de inte isolerats på rätt sätt, säger Johan Schön.

Vid sidan av kunskaper om hur man undviker att skada taket, fokuserar utbildningen ”Skotta säkert” på säkerheten för de som jobbar på taket och de som går på gatan. Den som genomgår kursen blir licensierad takskottare.

–  Vi uppmanar bostadsrättsföreningar och fastighetsägare att anlita företag som har licensierade snöskottare och ansvarsförsäkring. En okunnig och oseriös snöskottare kan bli dyr i längden. Med utbildad personal minskar skadorna både på taket och på annan egendom, som exempelvis parkerade bilar, säger Johan Schön.

Trygg-Hansas råd till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar:

·  Som fastighetsägare är du skyldig att se till att ingen snö eller is faller från din fastighet

·  Skriv kontrakt med professionella snöröjare i god tid, kontrollera att företaget har licensierade snöskottare

·  Kontrollera att företaget du anlitar har en ansvarsförsäkring som täcker skador på taket som uppstår vid snöskottning

Källa: Trygg-Hansa