Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Enklare skatteregler vid bostadsförsäljning

Skatteverket föreslår enklare skatteregler vid försäljning av privatbostad främst genom att avdragen för reparationer och förbättringar ändras i kombination med en motsvarande sänkning av skatten på försäljningsvinster. Ett annat förenklingsförslag är att mäklare ska lämna kontrolluppgift, vilket gör det möjligt att förifylla fler uppgifter i deklarationen.

Många som deklarerar försäljning av småhus eller bostadsrätt gör fel när det gäller avdrag för reparationer och andra förbättringsutgifter. Detta beror på att avdragsreglerna är mycket komplicerade. Skatteverket föreslår därför att avdragsreglerna förenklas. Avdragen för ny- och tillbyggnad av bostadsfastighet föreslås endast kunna göras om bygget omfattar minst25 kvadratmeter. Avdrag för reparationer och andra förbättrande åtgärder medges endast i den mån utgifterna överstiger 500 000 kronor under de senaste tio åren. Dessa begränsningar av avdragen finansierar en sänkning av skatten på försäljningsvinster från 22 till knappt 20 procent.

– Vi arbetar för att det ska vara lätt för skattebetalarna att göra rätt. Nuvarande regler är krångliga och svåra att tillämpa. Vi föreslår att avdragsmöjligheterna blir färre, men att detta kompenseras med sänkt skatt på försäljningsvinsten istället, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Förslaget är offentligfinansiellt neutralt, men utfallet för enskilda personer påverkas av vilka reparationer man har gjort på sin bostad och hur stor försäljningsvinst man har.

Skatteverket föreslår också att kontrolluppgift ska lämnas för förmedling av småhus och bostadsrätter. I kontrolluppgiften ska uppgifter lämnas om fastighetens eller lägenhetens beteckning, ersättningen för förmedlingen samt tidpunkt och ersättning för överlåtelsen.

– Det innebär en förenkling för många skattebetalare eftersom uppgiften om bland annat mäklararvode då också skulle kunna förifyllas i deklarationen, säger Ingemar Hansson.

Ändringarna föreslås träda ikraft den 1 januari 2015. Förslagen finns i en promemoria som är ett svar på det uppdrag regeringen gett Skatteverket om att se över reglerna för beräkning av skattepliktig försäljningsvinst och -förlust vid avyttring av småhus och bostadsrätter.

Källa: Skatteverket