Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Oförändrade bostadspriser under 2013 enligt mäklare

Priserna på bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige kommer att vara stillastående under 2013. Det tror en majoritet av mäklarna på Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag. Det är störst sannolikhet för prisuppgång på bostadsrätter och för prisnedgång på fritidhus, enligt mäklarna.

Under 2012 har priserna på bostadsmarknaden varit stabila utan större upp- eller prisnedgångar. Men hur kommer utvecklingen se ut under 2013? För att få svar på det så har Fastighetsbyråns mäklare tagit fram sina spåkulor. Totalt har 553 mäklare på Fastighetsbyråns 250 kontor runt om i landet har svarat på frågor om vad de tror om prisutvecklingen på villor, bostadsrätter och fritidshus under 2013.

När det gäller bostadsrättspriserna tror 66,5 % av mäklarna att priserna blir oförändrade under året. Drygt en fjärdedel, 25,1 %, tror på en prisuppgång och endast 8,4 % tror att priserna kommer att gå ned på bostadsrätter.

71,1 % av mäklarna tror att priserna på villor kommer att vara oförändrade under 2013. 16,9 % tror på en prisuppgång och 12 % anser att en prisnedgång är trolig.

– Som vanligt är det svårt att sia framåt och på ett helt år kan det hända mycket. Men om inte ekonomin i Sverige går i botten och arbetslösheten ökar kraftig tror vi på en liknande utveckling som 2012. Relativt stabila priser överlag. Men också en ryckig marknad som kan skilja sig mycket från ort till ort, från vecka till vecka och från bostad till bostad, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

En prisnedgång är mest troligt för fritidshus. 39,8 % av mäklarna tror på en prisnedgång. 55,8 tror på stillastående priser och endast 4,4 på en uppgång.

– En rad faktorer gör att marknaden för permanentbostäder i Sverige är mer stabil än i t ex andra länder i Europa. Vi har bostadsbrist, få äger fler än en permanentbostad och vi har relativt god ekonomi. För att nämna några saker. Dock kan konjunkturläget slå mer mot fritidshus som kan ses som lyxkonsumtion. Det avspeglas också i mäklarnas svar där relativt många tror på en prisnedgång för fritidshus under nästa år, fortsätter Lars-Erik Nykvist.

Källa: Fastighetsbyrån.