Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elhybridlastbil hämtar ditt avfall i det tysta

Den 21 december började företaget SITA att hämta återvinningsmaterial med en elhybridlastbil som även är utrustad med ett elaggregat för tystare tömning. Den nya lastbilen kommer användas i bland annat Järfälla, Danderyd och Sigtuna.

Den nya elhybridlastbilen ska hämta plast- och metallförpackningar framförallt hos företag som exempelvis restauranger, köpcentrum och hos bostadsrättsföreningar i Stockholms stad, Sollentuna, Vaxholm, Täby, Ekerö, Danderyd, Märsta, Sigtuna, Järfälla och Upplands Väsby.

Vid lägre hastigheter drivs fordonet av en elmotor. Aggregatet som används vid tömning av kärl och komprimering är helt eldrivet och därmed kan hämtning ske i det närmaste ljudlöst och såväl både buller som avgasutsläpp minskar.

– Vi ser stora fördelar med den nya elhybridlastbilen eftersom våra kunder kommer att uppleva mindre störande buller och minskade utsläpp av avgaser. Vi arbetar kontinuerligt för att minska transporternas miljöpåverkan genom att exempelvis använda alternativa drivmedel och ny teknik. Detta är ett steg i vår satsning att minska belastning på omgivning och miljö, säger Mårten Widlund, VD på SITA, i ett pressmeddelande.

Lastbilen är en Volvo FE Hybrid. Dieselmotorn och elmotorn kan utnyttjas samtidigt eller oberoende av varandra och den växlar automatiskt mellan de olika drivkällorna. Om så behövs kan chauffören välja vilken motor som ska användas. Energin som uppstår vid inbromsning bidrar också till att ladda batterierna.

Källa: David Spak / Stockholmsntheter