Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

TeliaSonera slutför transaktioner för mobil datatillväxt i Kazakstan

De formella villkoren för att genomföra förvärvet av WiMax-verksamheten inom det kazakiska företaget Alem Communications från dess ägare Midas Telecom, och en indirekt minoritetsinvestering i KazTranzCom genom köp av aktier från Alatau LLP, har uppfyllts. Avsikten att genomföra transaktionerna tillkännagavs den 14 augusti, och de förväntas vara slutförda i början av januari 2013.

Genom förvärvet av ett WiMax-nätverk i sex städer säkrar TeliaSonera också värdefulla frekvenser i 2,5/2,6 GHz-bandet, vilket är viktigt för att kunna tillmötesgå en förväntad ökad efterfrågan på mobildata. Frekvenserna är lämpliga för användning av mobil dataöverföringsteknik, som exempelvis 4G.

När transaktionerna har slutförts kommer Kcell, TeliaSoneras dotterbolag i Kazakstan, att ha full tillgång till dessa affärsverksamheter på kommersiella villkor. Kcell nyttjar redan transportnätskapaciteten hos KazTransComs nationella fiberoptiska nätverk och har börjat förbereda för att ta Alem Communications frekvenser i bruk. TeliaSonera avser att överföra WiMax-verksamheten, inklusive frekvenserna, till Kcell, liksom investeringarna i KazTransCom. Detta förutsätter dock att vissa villkor uppfylls, vilket närmare framgår i Kcells börsintroduktionsprospekt.

– Jag är mycket nöjd med att vi lyckats genomföra de här transaktionerna, som är avgörande för att Kcell skall fortsätta som ledande inom mobildata. Det är ännu en bekräftelse på vår strategiska inriktning att utveckla mobil teknik och mobila tjänster i Kazakstan. Transaktionerna säkrar under kommande år Kcells tillgång till frekvenser, såväl som ytterligare transportnätskapacitet till konkurrenskraftiga priser. Detta är mycket viktigt för Kcells framtida konkurrenskraft eftersom datavolymerna fortsätter att växa snabbt, säger Tero Kivisaari, chef för affärsområdena Mobilitetstjänster och Eurasien inom TeliaSonera.

Transaktionernas totala värde uppgår till 205 MUSD (med eventuell justering med hänsyn till bolagens balansräkningar vid slutförandet), varav förvärvet kopplat till Midas Telecom utgör 170 MUSD och minoritetsinvesteringen samt optionsrätterna kopplade till KazTransCom utgör 35 MUSD. Midas Telecom LLP ägs av Aigul Nuriyeva och Alatau LLP ägs av Raushan Sagdiyeva.

Källa: TeliaSonera.