Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unga i fokus när arbetsmarknads- och socialförsäkringsministrar möttes

EU:s arbetsmarknads- och socialförsäkringsministrar träffades på rådsmöte i Bryssel den 28 februari. Sverige representerades av statssekreterare Bettina Kashefi från Arbetsmarknadsdepartementet. På dagordningen stod bland annat frågor kopplade till tillväxt, som utgör ett tema för det kommande vårtoppmötet med Europeiska rådet.

För första gången träffades arbetsmarknads- och socialförsäkringsministrarna i ett frukostmöte tillsammans med Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy.

Vid frukostmötet och under god stämning diskuterades behoven för hänsyn till den sociala dimensionen kopplad till tillväxt inom EU, något som ska diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer då de träffas i Bryssel den 14-14 mars.

Statssekreterare Bettina Kashefi välkomnade diskussionen och betonade bland annat vikten av att tillvarata och utveckla existerande strukturer för att främja jobb och tillväxt i medlemssaterna. Involvering av arbetsmaknadens parter var en fråga som fick brett stöd bland medlemsstaterna.
Ungdomsgaranti mot arbetslösheten

Ministrarna enades också om en rekommendation om inrättandet av ungdomsgaranti i syfte att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten i Europa. Sverige välkomande förslaget och Bettina Kashefi betonade i diskussionen vikten av att jobba med unga som varken arbetar eller studerar.
Bidrag inför Europeiska rådet

Medlemsstaterna förde också en diskussion om nationella erfarenheter inom ramen för EU 2020-strategin. Erfarenheter med och utmaningar i fråga om kvinnors deltagande och pensionsreformer utbytes mellan ministrarna.

Källa: Regeringen.