Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordmånga skandinaver köper bostad på Costa del Sol 2013

Costa_del_Sol,_Spain,_Dec_2004_2
Foto: Wikimedia

Tidigare under månaden kom det in siffror som visade att det utländska intresset för att köpa bostad i Spanien är på väg att explodera rejält. Siffrorna för antalet utländska köpare är nu ungefär samma som år 2007, precis innan den spanska bostadsmarknaden exploderade. Konstigt vore väl annars med tanke på att det goda prisläget håller i sig samtidigt som Euron går på kräftgång.

Britter är fortfarande de som köper flest bostäder på den spanska bostadsmarknaden, tätt följt av ryssar vars intresse för den spanska marknaden har växt dramatiskt den sista tiden. Tredje största gruppen av köpare kommer från Frankrike, följt av norrmän och belgare.

De mest populära områdena för utlänningar att köpa bostad i Spanien är regionerna Andalusien (Costa del Sol är förstås mest populärt i Andalusien) och Murcia. Bland populära orter märks Benhavais, Marbella, Sotogrande, Gaucin och Estepona. Bland svenskar ökar Nerja mest.

Anders Larsson, huvudmäklare på spanskafastigheter.se, menar att intresset för Nerja är större än vad det varit tidigare under hans tio år i staden. Larsson menar dock att det blir allt svårare att hitta det kunderna söker i själva Nerja, och att därför kommer dess omkringliggande områden (närmare flygplatsen i Malaga) snart hamna i fokus för svenska bostadsköpare.

Skandinaver föredrar Costa del Sol

Enligt nyligen publicerade siffror så valde 46 % av alla nordiska köpare att köpa bostad på Costa del Sol under 2012. Detta förklaras med de goda flygförbindelserna, och faktumet att Solkusten har bättre klimat året runt jämfört med till exempel Costa Blanca.

Enligt Taylor Wimpey Espana så utgör nu en femtedel av deras kundbas klienter från Sverige och Norge, och siffran ökar dramatiskt. Enligt försäljningssifforna så ökade försäljningen av bostäder på Costa del Sol till skandinaviska kunder med 300 procent i januari och 500 procent i februari!

Analytiker hävdar att bostadspriserna i Spanien kan sjunka med ytterligare 50 procent under 2013. Dessa siffror ser dock till helheten. Utländska köpare, i synnerhet då skandinaver, vill ha en viss typ av boende, nära stranden och som direkt kan ge avkastning i form av uthyrning. Just detta segment, i prisklassen 1-1,5 miljoner kronor är mycket konkurrensutsatt och utbudet är begränsat.

Källor: Consejo General del Notariado, Terra Meridiana/Mynewsdesk