Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En kvarts miljon ska deklarera bostadsförsäljning

En dag återstår tills deklarationen senast ska vara inlämnad. I år ska 225 607 personer deklarera försäljning av privatbostad och så här långt har cirka 55 000 deklarerat sin försäljning elektroniskt. Den som e-deklarerar gör det lättare för sig själv, samtidigt som risken för fel minskar.

Många upplever, eller tror, att det är svårt att deklarera en bostadsförsäljning. En del tror att en bostadsförsäljning bara kan deklareras på papper. Tvärtom är det betydligt enklare att deklarera med e-legitimation på Skatteverkets webbplats. Många uppgifter är redan ifyllda på den bilaga som ska lämnas in. Dessutom hjälper e-tjänsten till med att summera, och de belopp som deklaranten fyller i förs över mellan olika rutor.

– Just summeringsfel är ett vanligt misstag när en bostadsförsäljning ska deklareras. Deklarationen kan då inte godkännas utan istället måste vi kontakta den som har deklarerat för att ta reda på vilket belopp som gäller, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

I pappersdeklarationer som innehåller bilagor, varav bostadsförsäljning är ett exempel, är det är det nästan sex gånger vanligare med fel jämfört med i motsvarande e-deklarationer.

– Genom att deklarera via e-tjänsten får du din vinst eller förlust uträknad på en gång. De elektroniska tjänsterna låter dig också se om du ska betala eller få tillbaka skatt. Dessutom har du möjlighet att få hjälp med att begära uppskov av en eventuell försäljningsvinst, säger Anna Sjöberg.

Viktigt att veta är att om själva kontraktet på en bostadsförsäljning skrevs under 2012 så ska försäljningen deklareras året efter, det vill säga i år. Det spelar alltså ingen roll när tillträdesdagen var eller när köpeskillingen togs emot.

På skatteverket.se finns nyproducerade filmer som steg för steg guidar den som ska deklarera försäljning av fritidshus, villa eller bostadsrätt.

På skatteverket.se finns även aktuella länssiffror kring deklaration av bostad.

Källa: Skatteverket