Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stora löneskillnader för sommarjobbande ungdomar


En 16-åring i Härryda tjänar 100 kronor i timmen på att sommarjobba inom kommunen. Samma 16-åring skulle tjäna 45 kronor i Lessebo. Så stor är skillnaden i timlön mellan den kommun som betalar mest och den kommun som betalar mist i Sverige.

Det visar SSU:s årliga sommarjobbsundersökning där 202 av Sveriges 291 kommuner deltagit. Undersökningen har genomförts sedan år 2000 och visar att löneskillnaderna mellan de olika kommunerna är fortsatt stor.

– Det är orimligt med så stora löneskillnader. Det mest anmärkningsvärda är att skillnaderna inte verkar avta, det har sett ungefär likadant ut i flera år. En löneskillnad på 55 kronor i timmen för samma arbete är inte acceptabel, det är viktigt att det blir schyssta löner och villkor. Därför vill vi ha en nationell arbetsmarknadspolitik som tar ungdomsarbetslösheten på allvar och att lönen förhandlas och förankras med facket, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande på Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU.

Allt fler sommarjobb
Sveriges kommuner erbjuder i något högre utsträckning sommarjobb och/eller feriepraktik till ungdomar. En rapport från LO (juni 2013) visar att under perioden oktober 2012 till april 2013 anmäldes 54 745 sommarjobb till Arbetsförmedlingen. Det motsvarar 4,4 sommarjobb per 100 unga i åldrarna 15‑24 år. Även om kommunerna idag erbjuder ett antal sommarjobb och feriepraktikplatser så är det inte tillräckligt.

– LO har föreslagit ett förslag på handslag för sommarjobb som innebär att alla Sveriges kommuner garanterar alla 17-åringar ett sommarjobb i sina hemkommuner. Det är ett bra första steg men målet bör vara att samtliga kommuner erbjuder alla årskullar i gymnasieålder sommarjobb. Till näste sommar vill SSU därför se en sommarjobbsgaranti för alla unga. Den ska finansieras genom att regeringen öronmärker pengar till kommunerna för detta ändamål, säger Gabriel Wikström.

Bra samarbete med facket, sämre med näringslivet.
Åtta av tio kommuner uppger sig förhandla lön för sommarjobbarna med någon facklig organisation, samma siffra som föregående år. Däremot har samarbetet med näringslivet blivit något sämre. I förra årets undersökning var det sju av tio kommuner som samarbetade med det privata näringslivet när det gäller jobb/praktik. I årets undersökning är det sex av tio kommuner.

Källa: SSU