Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nationalisternas valframgångar – ett hot mot jämställdheten

Foto: www.snl.no
Foto: www.snl.no

Sverigedemokraterna är de stora vinnarna i valet. Därmed framstår en jämställd representation i riksdagen som helt utom räckhåll. Organitationen ”Kvinna till Kvinna” varnar för att nationalisternas 12,9 procent riskerar att bli kännbara, inte enbart för minoriteter utan också för majoriteten kvinnor.

En jämställd representation i riksdagen sågs inför valet 2010 som ett fullt möjligt scenario. Men när SD kom in sjönk istället kvinnorepresentationen. SD:s stora valframgångar igår innebär att den kommer att minska ytterligare. Partiet får 49 mandat i riksdagen men har endast en fjärdedel kvinnor på sin riksdagslista.

Jimmie Åkesson sa igår till SVT att flyktingpolitik inte är den enda profilfrågan partiet har. Partiet vill även vara delaktigt i familjepolitiken.

– Kvinna till Kvinnas erfarenheter från bland annat Balkan visar att nationalismen är en kollektivt orienterad ideologi som ser familjen som samhällets minsta byggsten och kvinnan som navet i familjen. Hennes främsta roll är att föda och ta hand om barn.  Det är troligt att vi nu får se ett mer kärnfamiljsorienterat Sverige, säger Lena Ag, Kvinna till Kvinnas generalsekreterare.

En studie presenterad tidigare i år av Kvinna till Kvinna och Expo visar hur nationalistiska krafter i Europa hotar de fri- och rättigheter som kvinnorörelsen har kämpat för i decennier. Det gäller kvinnors deltagande på arbetsmarknaden, abortfrågan, kvinnors möjligheter till ett eget liv utanför familjesfären och hbtq-rörelsens krav på lika rättigheter.

Sverigedemokraterna kan komma till att inskränka aborträtten och dubblera vårdnadsbidraget. De är emot jämställdhetsanslagen i skolorna, öronmärkta pappamånader i föräldraförsäkringen samt insemination och adoption av samkönade par.

Källa: Kvinna till Kvinna