Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

15 nya svenska filmer

sv-filmpremarer_vt16_collage_nyhet
Foto: Svenska Filminstitutet.

Aftonkuriren fick igår se klipp och trailer från 15 svenska filmer som ska ha premiär under våren. Det var ett blandat utbud, både spelfilm, kortfilm, animerad film och dokumentärer och vitt skilda ämnen.

Igår presenterade Svenska Filminstitutet och Film & TV-producenterna i samarbete 15 svenska filmer som har premiär nu under våren. Det ägde rum på Filmhuset i Stockholm. Programledare var Cecilia Nilsson, Guldbagge-belönad skådespelerska. Men första talare var Kristina Börjesson som är chef för Filmstöd på Filminstitutet som talade om att 2015 var ett bra bio-år, bättre än 2014 då svenska biografer hade 16,3 miljoner besökare. Svensk films marknadsandel är cirka 17%. 2017 ska ett nytt filmavtal vara på plats. Det gamla från 1963 går i graven under året.

De 15 filmerna visade iallafall en verklig bredd. Det var allt från dokumentärer om samer till internationell äventyrsfilm. Först ut var den omtalade ”The Swedish Theory of Love” som redan haft premiär. Den provocerar för att den ifrågasätter självklara saker men det är också många som känner igen sig.

Thora Mårtens ”Martha & Nikki” är en helt annan slags dokumentär. Den marknadsförs med orden ”Två vänner, Två dansare, Två världsmästare”. Filmen handlar om två svarta kvinnor bosatta i Sverige som är bästa vänner och blir världsmästare i hip-hop. Man behöver inte vara hip-hop-fantast för att kunna uppskatta den här filmen. Den skildrar dynamiken mellan de två, som är helt olika som personer. Numera dansar de inte längre som par utan var och en på sitt håll. Just nu är den ena av dem i Tyskland och den andra i Japan.

Axel Petersén hade för några år sedan framgång med filmen Avalon med Johannes Brost som småkriminell nattklubbsägare. Nu är han tillbaka med ”Under pyramiden” som är betydligt lättsammare. Regissören vill kalla den äventyrs-thriller. Man kan även kalla den för matiné-film. Den kommer att recenseras separat av oss.

I år är det 70 år sedan schlagerstjärnan Ulla Billquist begick självmord endast 38 år gammal på grund av sin homosexuella läggning som på den tiden inte var accepterat. Så när hon dog ville alla lägga locket på om dödsorsaken. I år kommer en dokumentär om hennes liv som passande nog har titeln ”När molnen skingras”. Men Hasse Ekman gjorde en film om hennes liv redan på 50-talet; ”Flickan och hyacinterna”. Ulla Billquists systerdotter medverkar i filmen. Hon är dotter till den gamla filmstjärnan Thor Modéen, som alltså var gift med Ullas syster.

Rickard Wolf medverkar i en helt annan typ av film i år. Han gör berättarrösten i ”Bajsfilmen”, en tecknad film som grundas på en serie barnböcker.

Vi får även en dokumentär om Zlatan med gammalt material vilket gör den intressant. De två filmarna bakom den gjorde år 2000 filmen ”Blådårar” om Malmö FF där de bland annat filmade en ung Zlatan som just börjat i laget. En del av det Zlatan-materialet använde de i Blådårar men mycket sparade de till nu. Och en del är återanvänt material.

2011 kom filmen ”Kyss mig” om två lesbiska kvinnor. Nu följer regissören Alexandra Therese-Keining upp med filmen ”Pojkarna”, baserad på en roman med samma namn. Den här filmen har liknande tema men är betydligt mörkare. Vi kommer att recensera den här filmen också separat.

”Den sista generationen?” handlar om skogssamer i Gällivare. Enligt samer på plats som blev intervjuade så tror de inte att det är så dystert för samer i allmänhet som titeln antyder. Men samerna som filmen handlar om de kan ha det tufft, klämda mellan E4:an och en vindkraftpark.

”Granny´s dancing on the table” är en väldigt mörk spelfilm om familjevåld och en pappa och en dotter som isolerat sig i en stuga i skogen. Den våldsamma pappan spelas av Lennart Jähkel. Regissören har lagt sig vinn om att inte framställa pappan som ett känslokallt monster, utan att förklara hur han blivit som han blivit, och visa hans svaga sidor också. Inis, flickan i filmen, spelas av Blanka som även spelade huvudrollen i ”Flickan”. ”Granny´s…” har visats i bland annat Toronto och Costa Rica.

”Paradise Suite” är bara delvis svensk. Det är en samproduktion mellan Sverige och Holland. Det är en mörk och våldsam film om trafficking och att jaga sina drömmar. Den utspelar sig i en stor hamn i Holland.

”Yarden” är en arbetarskildring baserad på en bok med samma namn av Måns Månsson. Det handlar om en författare som tvingas bli grovarbetare för att försörja sig.

”Say something” är en systerfilm till ”My life My lesson”, båda regisserade av Åsa Ekman. Båda filmerna handlar om samma familj, en familj där pappan misshandlat mamman. ”My life…” handlar om relationen mellan dottern och pappan. ”Say something” handlar om relationen mellan mamman och dottern och om hur dottern försöker frigöra sig från mamman.

”Mamman, Flickan och Demonerna” var från början en teaterpjäs, ”Mamman, Flickan och Soporna”, som Susanne Osten gjort om till film för att kunna sprida historien lättare. Den handlar om en flicka på cirka fyra år som bor ensam med sin psykiskt störda mamma som förtvivlat försöker hålla sig kvar i verkligheten.

”Hotellet” är en film som handlar om just hotell. Bland annat är Lars Norén med och pratar om sin uppväxt på ett hotell.

”Mona-Lisa story” handlar också om en problematisk mamma-dotter-relation. Mona-Lisa är en kvinna som försöker ta sig ur ett djupt missbruk.

”Sophelikoptern” är något så ovanligt som en road-movie på romani.