Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Carlsberg Sverige valde Cybit

Foto: Wikimedia

Bryggerijätten Carlsberg Sverige har installerat Cybits telematiksystem Fleetstar i sina lastbilar och släp. Systemet ger Carlsberg möjlighet att långsiktigt följa upp bland annat bränsleåtgång, CO2-utsläpp och förarbeteende. Dessutom innehåller Fleetstar en larmfunktion för såväl föraren som bilen.

Carlsberg Sveriges bilar levererar ofta stöldbegärligt och högvärdigt gods och förarna behöver effektiva larm om något skulle hända.

– Fleetstar var det system som kom närmast våra krav på övervakning av utsläpp, bränsleåtgång och förarbeteende samt larm och geofencing. Cybit hade de delarna på plats och till ett konkurrenskraftigt pris, säger Carlsberg Sveriges transportchef Niclas Strandberg.

Alla Carlsberg Sveriges förare har genomgått kurser i eco-driving och är helt med på miljöarbetet. Företaget har ett belöningssystem för dem som kör mest bränslesnålt och en årlig tävling som utser de sparsammaste förarna. Cybits Fleetstar kommer att ta det arbetet ett stort steg framåt med ökad genomsiktlighet, uppföljning och möjlighet till omedelbar feedback till personalen.

Cybits International Business Director Steve Towe är mycket glad att ha fått Carlsberg Sverige som kund.

– Carlsberg Sverige har insett att god eco-driving är mer än bara lyckade utrullningar, det handlar mer om helheten av planerad körning. Lätta inbromsningar ingår i planerad körning, medan däremot kraftiga inbromsningar sällan gör det. Det är de kraftiga inbromsningarna som stjäl bränsle.

Utöver de delar som Carlsberg Sverige i nuläget valt att följa, utrullningar, kraftiga inbromsningar, tomgångskörning och överhastigheter samt tidspassnings- (hos kund) och arbetstidsrapportering, kan systemet utökas med uppföljning av kraftiga accelerationer, gaspedalspåverkan samt övervarvning av motorn.

Innan avfärd loggar föraren in sig i bilen med en så kallad Dallasnyckel som identifierar honom eller henne och därefter registreras bilens och förarens beteende under turen. Informationen plockas in via Fleetstar-enheten och bilens CanBus-enhet.

Carlsberg Sverige har som målsättning att sänka sina CO2-utsläpp med 15 procent, från 2009 års nivåer, till år 2013.  Fleetstars funktioner är utomordentligt viktiga för att Carlsberg Sverige ska uppnå det målet.

– Vi tror vi klarar det bland annat med hjälp av effektiv uppföljning av eco-driving, säger Niclas Strandberg.

Cybits lösning för Carlsberg Sverige följs nu med intresse av det globala bryggeriets transportavdelningar i andra länder.

Källa: Cybit