Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck årets Startsladdenvinnare

Foto: GIFF
Foto: GIFF

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck tilldelades ikväll kortfilmpriset Startsladden för sin film Hopptornet på Göteborg Film Festival. Priset är värt cirka en halv miljon kronor i form av filmteknik och kontanter och är ett av världens största kortfilmspriser.

Juryns motivering löd: “I en samtid där rädsla blivit politik visar filmen hur vi alla är lika. Med renodlad och poetisk form blottar filmen något av det allra mänskligaste.”

Filmens handling kretsar kring ett tio meter högt hopptorn där rädslan för att hoppa ställs mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga. Hur ser vi ut när vi tvekar och när vi bestämmer oss? Hur ser det ut när vi övervinner vår rädsla? Filmen är en underhållande studie av det mänskliga i en konstruerad situation.

Priset finansieras av Sveriges Television, Svenska Filminstitutet, Gothenburg Studios, Film Väst, Teaterförbundet, Folkets Bio, Independent Kostym och Shoot & Post.

Startsladdens jury bestod i år av producenten Marie Kjellson, fotografen Lisabi Fridell, regissörenHanna Sköld och Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater.

Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 80 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck och visningarna är slutsålda varje år.

Källa: Göteborg Filmfestival