javplatform

Julafton för whiskyälskare

Inlagd av on sep 28th, 2017 Sparad i Mässor. Du kan följa eventuella responser genom RSS 2.0. Både Kommentarer och ping är avstängda

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Nu kan ni åka ut till Nacka och prova öl och whisky från hela världen, både USA, Indien och Dalarna, och många andra ställen.

På torsdagskvällen körde årets öl- och whiskymässa igång. Den håller på den här helgen och nästa. Det är världens största öl- och whiskymässa och en av de tre största ölmässorna. Ölbryggare ända från USA lockas hit för att kunna presentera sina produkter och beskåda utbudet. Förra året hade de 39 000 besökare och räknar med att ha ungefär lika många i år. Den svenska whiskypionjären Mackmyra är så klart där. Deras nyhet på den här mässan är en whisky som de kallar ”Skördetid”, det är en whisky som fått Amarone-finish. En del av whiskyn har lagrats på Amarone-fat från Masi i sex månader. Resultatet är en whisky med doft av honung och smak av honung och en aning örter. En annan nyhet från dem är en gin som fått namnet Heritage. Den är framställd av deras nya bryggmästare som jobbat där sedan han var 15. De första åren fick han inte ta emot julklappswhiskyn från företaget. Den låstes in i ett kassaskåp tills han fyllt 18. Eftersom det är Mackmyra så innehåller till och med ginen en aning malt.

I Mackmyras monter finns det flera andra sorter också att prova, bland annat en Motörhead-whisky. Sådana där kändis-dricka brukar inte vara speciellt bra, de brukar bara sälja på namnet. Men den här är faktiskt helt okej. Den doftar inte så mycket men den är smakrik. Motörhead har ju en svensk trummis så det är kopplingen till Sverige och Mackmyra. På systemet kostar den 666 kr. En annan speciell whisky från Mackmyra är Mackmyra Körsbär. Den har lagrats på fat som använts till sött körsbärvin. Smaken får mig att tänka på Marsalavin. ”Svensk rök” är, som det hörs, en riktigt god och rökig whisky, i klass med Laphroaig. De har använt både torv och enris i processen.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

I montern bredvid Mackmyra håller Braunstein till. Det är en single malt från Danmark. Jag provade 17:2. 17 står för att den tappats upp 2017 och två för att det är en rökig whisky. Den var rökig men röken tog inte överhanden, den var väldigt smakrik utöver rökigheten.

En intressant bekantskap är Amrut, en fin whisky från Indien. Den orökta var intressantast, den hade mest karakteristik. Den hade en mjuk smak av persika  och vanilj. Amrut Peated Indian, den rökta, var det absolut inget fel på. De importerar rökt malt från Skottland så det blir en bra skotsk whisky.

Någonting som kommit mer och mer de senaste åren är god öl med mindre alkohol. Så numera kan man vara med och festa även om man vill dra ner på alkoholen. Och nu har det kommit en butik som enbart säljer låg-alkohol-öl. Den heter vitsigt nog Bottleshop. De har en fysisk butik på Kocksgatan i Stockholm och säljer även på nätet. De har den enda montern där man får köpa med sig dricka hem. De har två öl på fat som man kan prova på mässan, Estländska Tanker och Peach Black Black Saison. Estländska Tanker är ganska beskt med svag smak av Svarta vinbär. Peach Black Black Saison har en väldigt speciell smak, en kombination av bränt och persika.

Mässan håller ju till ute i Nacka så till presslunchen fick vi prova tre öl från Nacka bryggeri; en Pale Ale folköl, en Session IPA mellanöl och en boo pils starköl. Starkölet tyckte jag var godast, det var relativt mjukt och smakrikt. De andra två hade betydligt mer beska.

Dala bryggeri är ett bra bryggeri i Rättvik. Deras Stout är väldigt mjuk och smakrik, mycket smak av mörk choklad och lite pepparkaka.  Det ska helst ha en temperatur på 12-14 grader när man dricker det. Kanske inte någon måltidsdryck men gott att dricka som det är. Tyvärr har det inte nått systemet ännu. Men det har däremot deras American Brown Ale med mycket smak av choklad och sirap, passar nog bra till grillat.

Som det hörs på namnet så bjuds det främst på öl och whisky, men det finns annat också, bland annat Kraken, en rom från Barbados som smakar choklad. Passar utmärkt till kaffet. Bra för dig som tycker att Kalhua är lite för sött.

Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion

Lista över det vi provat, betygsatt 1-5:

Mackmyra Skördetid: 3

Mackmyra Motörhead: 3

Mackmyra Körsbär: 2

Mackmyra Svensk rök: 4

Braunstein 17:2: 4

Amrut Peated Indian: 4

Amrut Indian: 4

Estländska Tanker, Bottleshop: 3

Peach Black Black Saison, Bottleshop: 3

Pale Ale folköl, Nacka Bryggeri: 2

Session IPA mellanöl, Nacka Bryggeri: 2

boo pils starköl, Nacka Bryggeri: 3

Dala bryggeri Stout: 5

Dala bryggeri American Brown Ale: 5

Kraken: 4

Kommentarer är avstängda