Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mat och vin i ljuv förening

I onsdags kväll hade Altia en intressant provning som de kallade för ”Mat och vin i ljuv förening”. Vi fick prova åtta olika drycker, en Madeira, en champagne, en cider (En riktig cider, ingen blaskig alkoläsk.), två röda viner och tre vita viner, alltså en stor variation. Till det fick vi prova två maträtter. De två maträtterna som bjöds var först confiterad hyvlad mandelpotatis med Kalixlöjrom, smetana, citron och rödlök och sedan svenskt kycklingbröst med calvadossås och potatiskaka och en äppelklyfta. Confiterad betyder att den är kokt i ankfett.

De åtta dryckerna var:

  1. Madeira, Goncalves, lagrad fem år på ekfat. På etiketten står det Dry. Det är ett sött vin men med hög syra så det upplevs inte som så sött. Det var förvånansvärt gott med Madeira till maten. Men det måste nog vara en Madeira som inte smakar så sött.
  2. Champagne: Nr. 1013135, Laurent Perrier Vintage Brut 2006, Restaurangsort., 449kr. Som ett experiment så blev vi först tillsagda att bara ta lite löjrom i munnen och skölja ned med champagne för att se hur det smakar. Umamin i löjrommen gjorde att det smakade metalliskt och inte alls gott. Men med löjrommen tillsammans med de andra ingredienserna så smakade det utmärkt. Den här champagnen är lite för torr för att dricka som aperitif men till förrätten fungerade den utmärkt.
  3. Vitt: Nr. 72849, Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Fourchaume 2014, 239kr. Det här vinet fungerade generellt bäst. Det var gott till båda rätterna. Till kycklingen fick det en frisk äppelsmak. Jag provade att dricka vinet efter att tagit en bit av äppelklyftan. De gifte sig perfekt.
  4. Vitt: Nr. 79912, Nederburg Ingenuity White 2011, 209kr. Smak av sparris, och en aning sött men sötman tar inte överhanden. Det är väl balanserat och har en frisk syra. Det är gjort av hela åtta druvor. Till kycklingen var det okej, passade bättre till bara potatiskakan. Den påminde om potatisgratäng fast med lite mindre grädde.
  5. Vitt: Nr. 75942, J.L. Chave Selection Hermitage Blanc 2010, 409kr. Smakrikt vin, för sött till bara kycklingen men bra till potatiskakan.
  6. Cider: Nr. 1848, Boulard Cidre de Normandie Brut, 49,90kr. Frisk äppelsmak, inte alls så sötsliskig som vi svenskar är vana att föreställa oss cider. Den här drycken passade utmärkt till båda rätterna och passar även bra att dricka som den är.
  7. Rött, Borgogne: Nr. 72563, Savigny-Les-Beaunes Premier Cru Les Serpentiéres 2013, 231kr. Lätt elegant, kryddigt vin. Till kycklingen var det lite sött men gott. Till rödkålen kom fylligheten fram.
  8. Rött, Bordeaux: Nr. 72243, Divinus de Chateau de Bonnet Red 2009, 199kr. Merlot/Cabernet Sauvignon, hälften av varje. Utmärkt till kycklingen och potatisen, bara lite torrt. Smakade ännu torrare efterhand.