Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unik boklansering om tortyr: ”Du kunde ha varit jag”

Barbro O´Connor, psykolog och verksamhetsansvarig vid Röda Korsets center för torterade flyktingar i Malmö. Bokmässan i Göteborg 23 september 2010. Röda Korset ihop med Amnesty arrangerade årets första program på stora scenen i Internationall torget. Vill Sverige stoppa tortyren var temat där Barbro O´Connor medverkade ihop med Madeleine Sedlitz, folkrättsjurist Amnesty, Anna Wigenmark, människorättsjurist på Svenska Helsingforskommittén och Fredrik Kroon, Amnesty, var moderator. Foto: Fotograf : Karin Tengby/ Röda Korset Rättigheter : Fri användning Användningsvillkor : . Originaldatum : 23 sep 2010 10:32:31 .
Barbro O´Connor, psykolog och verksamhetsansvarig vid Röda Korsets center för torterade flyktingar i Malmö. Bokmässan i Göteborg 23 september 2010. Foto: Karin Tengby / Röda Korset.

Av alla brott mot de mänskliga rättigheterna är tortyr ett av de värsta. Och i takt med att världen blir alltmer komplex, så blir även formerna för tortyr alltmer sofistikerade.

Många människor som söker asyl i Sverige, men även flyktingar som lever här sedan tidigare, har utsatts för tortyr eller är traumatiserade på grund av krig eller andra våldsamheter. Röda Korset öppnade sitt första behandlingscenter för krigsskadade och torterade för mer än 30 år sedan. Sedan dess har tiotusentals personer som flytt från konflikt, förtryck och förföljelse fått behandling och vård.

Dessa möten skildras nu i ett unikt vittnesmål av psykologen Barbro O’Connor, tidigare verk-samhetschef på Röda Korsets behandlingscenter i Malmö, och internationellt belönad för sina insatser. Boken ”Du kunde ha varit jag – Berättelser och ögonblicksbilder från samtal med traumatiserade flyktingar” ges ut på Carlssons Bokförlag och låter oss möta den enskilda människan bakom alla rapporter och nyhetsinslag om flyktingar.

– Att se flyktingar som unika individer och inte bara som siffror i en massa är oerhört viktigt, säger Barbro O’Connor. I vårt arbete tar vi del av och lyssnar på ibland fasansfulla berättelser, men vi får inte glömma att det rör sig om människor med egna tankar, känslor och drömmar. De är precis som du och jag.

Lanseringen sker den 4 maj klockan 17.30 på Dansmuseet, Drottninggatan 17, Stockholm. Då medverkar Barbro O’Connor i ett samtal med Anna Carlstedt, ordförande i Röda Korset.

Enskilda berättelser ur boken har filmats och lästs in av Alexandra Pascalidou och Özz Nûjen.

Källa: Röda Korset.