Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hovrätten skärper straffet för mordet på Munkhättegatan till fängelse 18

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

 

Den 14 augusti 2009 dödades en man i en bil med ett flertal pistolskott på Munkhättegatan i Malmö. Offret träffades av elva skott, varav tre i ryggen, ett i halsen och två i bakhuvudet. Skottskadorna i huvudet, halsen och bröstkorgen var dödsorsaken. Gärningsmannen körde i väg i offrets bil. Pistolen, som hade avlossat alla skotten, lämnades kvar på brottsplatsen.

Malmö tingsrätt dömde en numera tjugofyraårig man för mordet och grovt vapenbrott till fängelse 15 år. Domen har nu prövats av hovrätten. Liksom tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att tjugofyraåringen är gärningsmannen och dömer honom för mord och grovt vapenbrott. Hovrätten skärper straffet till fängelse 18 år.

Det fanns ett flertal vittnen till händelsen. Genom deras uppgifter anser hovrätten bevisat att en ensam gärningsman först sköt in i bilen från passagerarsidan, sedan förflyttade sig runt bilen, sköt in från förarsidan, drog ut offret ur bilen, sköt honom när han låg på marken och körde i väg ensam i offrets bil. Bilen påträffades 17 timmar efter gärningen två mil från brottsplatsen i närheten av en järnvägsstation. Bensinmätaren visade tom tank och tjugofyraåringens blod fanns på ratten.

I domen prövar hovrätten alla de omständigheter som talar för respektive emot att tjugofyraåringen är gärningsmannen. Vid en samlad bedömning av bevisningen kommer hovrätten fram till att det är bevisat att tjugofyraåringen är gärningsmannen. 

När det gäller bestämningen av straffets längd beaktar hovrätten liksom tingsrätten att tjugofyraåringen med en halvautomatisk pistol på nära håll och i flera omgångar avlossat ett stort antal skott mot offret, att den sista delen av beskjutningen kan liknas vid en avrättning och att tjugofyraåringen haft tillfälle att besinna sig. Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att utredningen visar att tjugofyraåringen och offret inte har sammanträffat av en ren tillfällighet.

Utöver detta beaktar hovrätten följande omständigheter som försvårande: Gärningen har begåtts med skjutvapen på en allmän plats vid en tidpunkt då ett stort antal människor kan röra sig i området. Ett stort antal skott har avlossats i olika riktningar och flera personer har befunnit sig nära brottsplatsen. Beskjutningen har alltså utöver att ta offrets liv och tillfoga honom ett svårt lidande även inneburit att ett stort antal människor utsatts för livsfara.

Straffet ska mot denna bakgrund skärpas till lagens strängaste tidsbestämda straff, dvs. 18 års fängelse.

Källa: Hovrätten över Skåne och Blekinge