Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Första proteashämmaren med dosering en gång per dag nu godkänd för barn

Foto: Wikimedia

Den 7 juli godkände Europeiska Kommissionen proteashämmaren REYATAZR kapsel (atazanavir sulfate), boostrad med ritonavir, som en del av behandlingen för hiv-positiva barn. Den nya indikationen gäller från sex till arton år och är nu godkänd som en del av kombinations-behandlingen.  I Sverige lever cirka 120 barn och ungdomar1 med hiv. Globalt beräknas drygt två miljoner barn under 15 år vara smittade med hiv.

Vanligaste orsaken till hiv smitta bland barn är att den överförs i samband med graviditet, förlossning eller under amning. År 2008 dog cirka 280 000 barn till följd av hiv. Det motsvarar cirka 14 % av alla som dör av sjukdomen. Med behandling överlever till de flesta barn tills de blir vuxna.2

– Trots redan befintliga behandlingsalternativ för barn finns det fortfarande ett stort medicinskt behov i denna patientgrupp och Europeiska Kommissionens godkännande är en milstolpe för behandling av hiv-positiva barn. Vi hoppas att Reyataz utökade indikation ska ses som positivt av läkarna då Reyataz är den första godkända proteashämmaren för behandling av barn som doseras en gång per dag, säger Annette Alaeus, medicinskt ansvarig för infektionsläkemedel på Bristol-Myers Squibb.

Godkännandet för den nya indikationen bygger på resultaten från studien PACTG 1020A3. I USA har boostrat Reyataz kapsel varit godkänt som kombinationsbehandling för barn och ungdomar sedan 2008.

Källa: Bristol-Myers Squibb