Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges IT-incidentcentrum inordnas i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Försvarsdepartementet Foto: Lars Hagberg

Regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att inordna Sveriges IT-incidentcentrum (Sitic), i MSB från och med den 1 januari 2011.

Sitic rapporterar IT-incidenter som utgör hot mot eller medför allvarliga konsekvenser för samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur i samhället.

Ansvaret för informationssäkerhet på nationell nivå är idag uppdelat på ett flertal myndigheter, bland andra MSB, PTS och Försvarets radioanstalt FRA. Uppdelningen betyder att styrningen och samordningen av arbetet kan försvåras och att resurser riskerar att inte nyttjas på ett optimalt sätt.

– Att samla resurserna skapar bättre förutsättningar att förebygga och hantera IT-incidenter. Rapporteringen av IT-incidenter som utgör hot mot eller medför allvarliga konsekvenser för samhällsviktig verksamhet och kritisk infrastruktur i samhället behöver förbättras och anpassas till de olika behov som finns, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Genom att förlägga Sitics verksamhet vid MSB uppnås värdefulla synergier med myndighetens övriga verksamhet på området samhällets informationssäkerhet.

MSB ska genomföra uppdraget i samråd med Post- och telestyrelsen (PTS) där Sitics verksamhet bedrivs idag. PTS ges samtidigt i uppdrag att förbereda verksamhetsövergången.

MSB och PTS ska även gemensamt analysera hur de efter verksamhetsövergången kan samarbeta på informationssäkerhetsområdet så att det stärker myndigheternas verksamheter.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 december 2010.

Källa: Regeringskansliet