Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenskar ratar Sverige – föredrar att fira jul utomlands

Fira jul på stranden?
Fastighetsbyrån utland, med 25 kontor i Spanien och Portugal, har frågat 1021 svenskarna var de helst firar jul. Majoriteten 52 % är öppna för att fira jul både i Sverige och i ett annat land. 18 % kan däremot absolut inte tänka sig att lämna Sverige för att fira jul medan 30 % föredrar att ha sitt julfirande utomlands.

Man ser ju ofta på svenskar som konservativa men över åttio procent kan alltså tänka sig att byta bort det klassiska julfirandet hemma i Sverige. Det blir även vanligare och vanligare att köpa bostad utomlands och många utnyttjar ju det extra mycket under vinterhalvåret och under längre ledigheter. På många orter, framförallt med mycket svenskar, ordnar ju även olika organisationer firande på klassiskt svenskt vis så att man kan slå två flugor i en smäll, säger Daniel Nilsson, VD på Fastighetsbyrån utland.
Resultaten av undersökningen visar även att fler kvinnor (22 %) än män (13 %) absolut inte vill fira jul utomlands. Det är även vanligare att man föredrar att fira utomlands i storstäderna (36 %) jämfört med övriga landet (28 %).

För svenskar som väljer att fira jul utomlands, men ändå vill ha ett svenskt firande, så finns det flera organisationen som anordnar luciatåg, julmiddagar och nyårsfiranden. Exempel är Svenska kyrkan, Swea, Svenska handelskamrar utomlands, svenska skolan, AHN och Mas amigos på Costa Blanca i Spanien.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Nepa 6-18:e november 2018, på uppdrag av Fastighetsbyrån. Kartläggningen genomfördes online till medlemmarna i en webbpanel och totalt deltog 1021 svenskar i åldrarna 20-64 år. Resultatet presenteras på totalnivå samt för storstäder och övriga landet. Där signifikanta skillnader förekommer presenteras även resultatet för män och kvinnor samt för åldersgrupperna 20-34 år, 35-44 år och 45-64 år.

Källa: Fastighetsbyrån