Gästspel och workshop med danskompaniet Batsheva Dance Company

 Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham
Batsheva Dance Company; Decadance. Foto: Ascaf Avraham

Ett av världens mest ansedda moderna danskompanier, Batsheva Dance Company gästspelar med dansföreställningen Decadance. Föreställningen, som ges på Lilla scenen den 6-7 juni, består av ett potpurri med dansnummer från flera verk av koreograf Ohad Naharin och framförs av kompaniets yngre dansare. Samma datum får publiken även tillfälle att delta i workshop i Gaga, Naharins och danskompaniets rörelsespråk. Den 6 juni ges även ett samtal med Ohad Naharin.

I snart 20 år har Batsheva Dance Company turnerat världen runt med föreställningen Decadance. Föreställningen framförs av danskompaniets yngre grupp Batsheva – the Young Ensemble, som i takt med att medlemmar löpande byts ut, utvecklar och ger uppsättningen ny energi.

Decadance är ett slags potpurri av elva dansnummer från Ohad Naharins olika verk från åren 1993-2011, men ändå ett komplett verk i sig självt. Ett återkommande tema i hans verk är ritualer och gruppaktiviteter och hur individualiteten ändå lyckas bryta igenom.

Ohad Naharin är en israelisk dansare och koreograf född på en kibbutz 1952. Under några år dansade han för Batsheva Dance Company, grundat av Martha Graham och baronessan Batsheva de Rothschild och bjöds sedan till New York av Martha Graham. Efter en tid som dansare och koreograf i USA återvände han till Israel. Mellan 1990 och 2018 var han konstnärliga ledare för Batsheva Dance Company där han koreograferat över 30 verk. Tomer Heymanns dokumentär Mr. Gaga från 2015 ger ett nyanserat porträtt över Ohads arbete och liv.

Dansworkshop: Gaga People
Ohad Naharin utvecklade rörelsespråket Gaga under sitt arbete i danskompaniet. Gaga härstammar från idéen om rörelsens dynamiska, läkande och ständigt föränderliga kraft. Workshopen leds av dansare från kompaniet och metoden ger möjlighet att utforska och upptäcka kroppens rörelsemöjligheter. Det finns två varianter av Gaga – Gaga Dancers, de professionella dansarnas dagliga träning och Gaga People klasser öppna för alla, oavsett erfarenhet av dans.

Samtal efter föreställning:
Go beyond limits med Ohad Naharin
Samtal mellan koreograf Ohad Naharin och dramaturg Irena Kraus om processer, vändpunkter och komposition. Ges efter föreställningen den 6 juni, kl 20.20. Samtalet är öppet för alla, i mån av plats. Biljett krävs ej.

Ges inom ramen för Dramaten&. I samarbete med Daniel Sachs Foundation.

Batsheva Dance Company; Decadance, den 6-7 juni, Lilla scenen.
Dansworkshop; Gaga People, 6-7 juni kl. 10.30 på Målarsalen.

Källa: Dramaten