“En skatt och ett kulturarv”

 Drottning Silvia med kröningsdiademet från Brasilien. Foto: Rikard Collsiöö/SVT
Drottning Silvia med kröningsdiademet från Brasilien. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Aldrig tidigare har tv-tittarna kunnat studera de kungliga svenska juvelerna så närgånget som nu. I två unika program öppnas det kungliga smyckeskrinet, och fram plockas ovärderliga tiaror, halsband och örhängen. Smyckena berättar om kungahusets och Sveriges historia och om de kvinnor som burit juvelerna genom historien. Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina berättar personligt och initierat om smyckenas historia som symboler för makt och kärlek.

– Smyckena berättar så mycket, de är en skatt, ett kulturarv. De står för så mycket som Sverige har stått för och kontakterna med olika länder, säger drottning Silvia i Kungliga smycken, där hon för första gången nu låter svenska folket på nära håll detaljstudera några av kungahusets allra främsta smycken.

I programmen får vi se det mytomspunna så kallade kröningsdiademet som burits av en kejsarinna i Brasilien, rosa topaser från den ryska tsarfamiljen och flera juveler med kopplingar till Napoleon så som de berömda Leuchtenbergska safirerna. De kom till Sverige med drottning Josefina, hustrun till Oscar I som var Napoleons gudbarn och styvbarnbarn.

Med drottning Josefina kom också kamédiademet, som både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bar på sina bröllop. Och drottning Silvia berättar nu att det var kungens idé att hon skulle bära kamédiademet som brudkrona.

– För mig var det så skönt att veta att både prinsessan Birgitta och prinsessan Desirée hade burit kaméerna. Det var som ett bra omen för mig. På nåt sätt blev det ju ett bröllopsdiadem, säger drottning Silvia.

– De finns där att beskåda och verkligen betrakta, och de berättar så mycket om en tid och i vissa fall också personer. Jag tycker att det gör historien levande, säger kronprinsessan Victoria.

Med hjälp av smyckesexperter och historiker gräver Sara Bull och hennes team i arkiv runt om i världen och hittar ny information om de kungliga smyckena som avslöjas i programmet.

– Jag har många minnen kring det här smycket eftersom min mamma brukade bära det, säger prinsessan Christina och öppnar asken till prinsessan Sibyllas diadem, och berättar hur hon och hennes systrar övertalade fröken Silva Sommerlath att använda farmoderns diadem på galan kvällen före bröllopet.

– Vi sa; “du måste ha det här på dig. Vår mamma måste få vara med när Carl Gustaf äntligen gifter sig!”, berättar prinsessan Christina.

Kungliga smycken är en dokumentär i två delar av Sara Bull och Rikard Collsiöö för Sveriges Television.

Sändningar:
SVT1 torsdag 2 april 2020 kl 20.00: Kungliga smycken (1:2)
SVT1 torsdag 9 april 2020 kl 20.00: Kungliga smycken (2:2)

Källa: SVT