Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mammorna till final för tredje året i rad

I Mellots fjärde och sista deltävling gick två veteraner direkt till final och två debutanter gick till Andra chansen. Och man kan gå via Andra chansen till vinst och vidare till Eurovision.

På lördagskvällen gick fjärde deltävlingen i Mellot av stapeln. Det är sista deltävlingen, om man inte räknar Andra chansen nästa lördag. The Mamas lyckades ta sig direkt till finalen för tredje året i rad trots en hård konkurrens. Låten ”In the middle” var en blandning av soul och gospel, precis som förra året. Varför ändra ett vinnande koncept? Den andra låten som gick direkt till final var ”Every minute” som sjöngs av Eric Saade som gjorde come-back i Mellot. Så i finalen kommer Eric Saade och Danny Saucedo att mötas igen. Förra gången det hände var 2011, exakt tio år sedan. Då vann Eric Saade med ”I will be popular” och Danny Saucedo kom tvåa med ”In the club”. Ska det bli samma resultat i år? Eller ska Danny Saucedo få sin efterlängtade revansch?

Låten som Eric Saade sjunger i år är en mörk suggestiv poplåt med bra rytm. Den borde ha bra chans att vinna både Mellot och Eurovosion. Eric Saade själv kallar den för mörk, sexig och beroendeframkallande. Beroendeframkallande kanske är att ta i men den vinner i längden. Jag gillar den bättre för varje gång jag hör den.

Eric Saade. Fotograf: Stina Stjernkvist. Upphovsrätt: SVT
Eric Saade. Fotograf: Stina Stjernkvist. Upphovsrätt: SVT

De som gick till Andra chansen var Efraim Leo med ”Best of me” och Clara Klingenström med ”Behöver inte dig idag”. Båda är bra låtar men med helt olika stil. ”Best of me” är en klassisk poplåt, snabb och rytmisk, bra sång. Den kommer förmodligen att spelas mycket på radio framöver. ”Behöver inte dig idag” är en singer/songwriter-sång. Hon står ensam på scen med en gitarr, fast inte akustisk gitarr utan en elgitarr.

Kvällens dansband var Sannex med en låt om charterresande som skulle föreställa humoristisk. Den åkte ut i första omröstningen. Den är snabbt bortglömd förutom raden ”Du tar en PT, jag tar en GT.” En annan sak som omtalats kring den låten är en tecknad bodybuilder i bakgrunden som har Eric tatuerat på ena armens biceps och Danny på den andra armen, men det hinner man knappt se.

Programledare för kvällen var Pernilla Wahlgren och komikern Per Andersson. De informerade oss om, eller Per Andersson gjorde, att Pernilla Wahlgren har varit med i Mellot fem gånger men aldrig vunnit. Det är ungefär som Linda Bengtzing. Första året Pernilla Wahlgren var med var 1985 med ”Piccadilly Circus”. Sedan var hon med 1991 med ”Tvillingsjäl”, 2003 med ”Let your spirit fly”, 2010 med ”Jag vill om du vågar”. 2013 deltog hon som en del av trion Swedish House Wives som sjöng låten ”On top of the world”. Av de fem låtarna är det väl bara ”Piccadilly Circus” som folk fortfarande kommer ihåg. Möjligen även ”Let your spirit fly”.

Bilden på The Mamas är tagen av Stina Stjernkvist. Upphovsrätt: SVT