Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Göteborgs Symfoniker vågar sikta mot en höst med publikmöten

Efter mer än ett år av restriktioner och längtan efter möten med publiken siktar Göteborgs Symfoniker framåt och satsar på att kunna slå upp dörrarna för publik med ett höstprogram som spänner från Haydn till Kapten Röd och en världsunik orgelinvigning.

Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker. Foto: Damien Priest.

– Vi har det senaste året arbetat med stor entusiasm för skapa ett program som kan tillfredsställa publikens många önskemål i en trygg miljö. Vi vet ju hur stor förväntan är – det är i mötet mellan orkester och publik de stora upplevelserna och de fantastiska ögonblicken uppstår, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.

Säsongen 2021-2022 erbjuder Göteborgs Symfoniker allt från Barbara Hannigans program med Haydn och Busoni till barnkonserter med Kapten Röd och disco med stjärnorna LaGaylia Frazer, John Lundvik och Linda Pritchard. Ett brett program där säsongen invigs med orkesterns chefdirigent Santtu-Matias Rouvali och solisten Yuja Wang – en av världens ledande och mest karismatiska pianister – i Liszts virtuosa Pianokonsert nr 1.

Göteborgs Symfonikers förste gästdirigenter är aktuella med flera konserter 2021-2022: Barbara Hannigan med Mozarts Requiem och Christoph Eschenbach med symfonier av Bruckner och Mahler. Bland övriga gäster finns dirigenter som Marin Alsop, Herbert Blomstedt och Jukka-Pekka Saraste och firade solister som trumpetaren Håkan Hardenberger, cellisten Sol Gabetta, pianisten Víkingur Ólafsson och slagverkaren Martin Grubinger. Den senare uruppför en konsert av Daniel Bjarnason.

En av säsongens mest spektakulära händelser är invigningen av den nya Konserthusorgeln med sina drygt 9000 pipor:

– Det blir några fantastiska veckor i oktober där åtta ledande organister uppvisar allt vad den formidabla orgeln förmår, med musik från 1700-talet till våra dagar inklusive uruppförandet av B Tommy Anderssons Orgelkonsert nr 2 med Mattias Wager som solist. Särskilt roligt ska det bli med vårt tvådagars orgelmaraton där vi bjudit in organister från Västra Götalands alla 49 kommuner.

Göteborgs Symfoniker utökar under säsongen också sitt engagemang för barn och unga.

– Räddningsmissionen planerar att starta en musikskola i Tynnered till hösten, i samarbete med Göteborgs Symfoniker och Dream Orchestra. Medlemmar ur Symfonikerna kommer på olika sätt att medverka i detta projekt, en viktig satsning på de unga och ett komplement till vårt årliga musikläger Side by Side by El Sistema, säger Sten Cranner.

NÅGRA AV SÄSONGENS HÖJDPUNKTER

Yuja Wang

Kinesiska Yuja Wang är förmodligen den mest efterfrågade pianosolisten i världen i dag. Nu återkommer hon till Göteborgs Symfoniker och Santtu-Matias Rouvali som hon hade ett så fint samarbete med vid sitt första besök 2017: ”Bravurspelet får tonkaskaderna att lysa” konstaterade Magnus Haglund i GP. Hon får äran att öppna säsongen med Liszts första pianokonsert, ett sprudlande uppvisningsverk. Yuja Wang har ofta uppmärksammats för sin scenklädsel som bryter mot all tråkig konvention och hon har en stor, hängiven publik som följer sin idol både på turnéer och sociala medier.

BARN OCH UNGA

Tavlor på en utställning

Ett av den klassiska musikens mest färggranna och dramatiska orkesterverk. Inför konserten får barnen lyssna in sig på musiken i skolan och släppa loss sin kreativitet med papper, pennor, kritor och färg – bilder som sedan projiceras i Stora salen under konserten.

Skräck

Hu! Hösten är en farlig tid med kyla och mörker där osaliga andra och vålnader stormtrivs. Här finns otäcka varelser som kan skrämma livet ur oss: en musiker som går igen, ett spöke som spelar fiol… Huka er! Med göteborgsprofilerna Kapten Röd, Hofmästarn och Rasmus Persson.

POPULÄR

Disco!

Låtarna vi aldrig glömmer från discons gyllene år – som YMCA, Yes Sir, I Can Boogie och Gimme! Gimme! Gimme! Och vilka energipaket till artister som svänger loss under den glittrande discokulan: Linda Pritchard, John Lundvik och LaGaylia Frazier. De backas av Göteborgs Symfoniker och ett tight kompband som skapar den rätta discokänslan.

KAMMAR

Harpan genom seklerna

Det är ingen slump att harpan sägs vara änglarnas instrument. Himmelskt blir det när flera av harplitteraturens främsta stycken framförs av Erik Groenestein-Hendriks på sex olika harpor tillsammans med musiker ur Symfonikerna. En resa från barockens Händel och klassicismens Mozart till pastellfärgad fransk impressionism och djärv modernism.

VÄRLDEN

Tango: Orquesta Tangarte

En argentinsk-svensk tangoorkester från Malmö. Bandoneonisten Juanjo Passo, som grundade orkestern 1999, är född i Buenos Aires och har samarbetat med flera av världens främsta tangomusiker.

JAZZ

Tillsammans – Viktoria Tolstoy & Jacob Karlzon

Viktoria Tolstoys timing och frasering är 100 procent jazz! Jakob Karlzon är en av Sveriges främsta jazzpianister och ackompanjatörer. Tillsammans bjuder de på en intensiv och intim kväll där varje ton räknas. Tillsammans väljer duon fritt bland genrer, sätter lika gärna sin prägel på en väl vald poplåt som på en odödlig standard – och skapar magi.

PIONJÄR

En explosiv kombination

Finska Elifantree är gåtfulla, oroande, härligt oförutsägbara och med en förmåga att röra sig från drömlandskap till feberfrossa – inom och utom jazzen med starka rytmer och svävande klanger. Vid denna konsert möter Elefantree gruppen Tölöläbs elektroniska musik som vandrar mellan kammarmusikens intima rum och technons ekande beat.

KLASSISK KURIOSA

Symfonikernas förre pianist Erik Risberg pratar lätt och ledigt om klassisk musik i sina avspända föreläsningar. Flygeln finns på plats och är det något man funderar på är det bara att fråga Erik. Kuriöst och nyfiket – det är vad Klassisk kuriosa handlar om.

Källa: Göteborgs Symfoniker