Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

20 hushåll bytte bil mot cykel – minskade de korta bilresorna med 83 procent

I tio veckor har 20 hushåll i Stockholmsregionen provat på att ersätta alla bilresor under milen med elcykel. Under testperioden har de minskat antalet korta bilresor med 83 procent, genom att byta ut 2 000 bilresor mot cykel.

Målet för den regionala energi- och klimatrådgivningen, som ligger bakom projektet, var att minska antalet korta bilresor med 75 procent.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Varje familj har i genomsnitt avstått från 100 korta, helt onödiga, bilresor. Det bästa är att nästan alla medverkande hushåll säger att det gått lätt eller till och med mycket lätt att byta ut bilresorna mot elcykel. Jag hoppas att det kan inspirera fler att skippa de korta bilresorna. Att välja cykeln för resor under milen är något av det mest klimatsmarta du kan göra, säger Maria Fredlund, projektledare för kampanjen Utan bilen dealen.

Årets cykelfamilj

Allra flest cykelresor gjorde Aras Kazemi och Lisa Juliac från Hammarby sjöstad. Familjen cyklade 175 kilometer i veckan och får därmed kampanjens utmärkelse ”Årets cykelfamilj”.

– Vi ersatte de flesta av bilresorna i vardagen med elcykel och lådelcykel. Framkomligheten i innerstan är oslagbar och man behöver inte bekymra sig om att passa nästa buss eller tåg. Det är härligt att cykla och barnen älskar att bli skjutsade med lådcykeln. Elmotorn gör att cykeln också funkar för längre resor. Vi har använt cyklarna till allt – resorna till affären, förskolan, skolan, jobbet, barnens fritidsaktiviteter och utflykten, säger Araz Kazemi.

Resultat från kampanjen

  • Totalt har de 20 familjerna under projektets gång hoppat över 2 000 korta bilresor.
  • Hushållen har minskat sina korta bilresor med 83 procent (målet var 75 procent).
  • Familjerna har gjort i genomsnitt 13 cykelresor per vecka. Totalt 130 cykelresor/familj för hela testperioden och totalt 2600 cykelresor för alla familjer.
  • Varje familj har cyklat i genomsnitt 520 km, vilket motsvarar en total siffra för alla familjer på 10 400 km (över 1000 mil, ner till Saharaöknen och tillbaka).
  • De vanligaste resorna som bytts ut är resor i samband med inköp, fritidsaktiviteter och till och från skola/förskola.
  • 90 procent av deltagarna är mycket positiva till att byta ut de korta bilresorna mot elcykel.
  • 70 procent tycker att det gått bättre än förväntat att byta ut bilresorna mot elcykel.
  • 90 procent tycker det har gått mycket lätt eller lätt att byta ut bilresorna mot elcykel.
  • 90 procent av hushållen uppger att de kommer cykla i större utsträckning efter testperioden.

Källa: Stockholm Stad
Foto: Lisa Juliac med barn. Foto: Privat