Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fem tips för konstälskaren i Dalarna i sommar

 

Låt suget efter förstklassiga konstupplevelser få fritt spelrum i sommar. I Dalarna finns både större och mindre museer och gallerier som visar spännande, tankeväckande och njutbara verk av olika slag. Alltifrån internationella mästare och svensk satir till berättelser om livslångt systerskap, dramatiska expeditioner och skulpturala uttryck. Här har vi samlat fem platser på Dalarnas konstkarta.

1. RE: Avesta Art

Avesta Art/Verket. 15 maj–12 september.

Avesta Art visar internationell samtidskonst i spektakulär industrihistorisk miljö. Utifrån prefixet re- i betydelsen åter, visas två uppskattade utställningsdelar återigen: Aquanauts: Expeditionen och Folkhemmets design.

Succén Aquanauts: Expeditionen, som i år visar mer material från forskarna, avslöjar bland annat vad som hände deltagarna under en av förra sekelskiftets mest dramatiska forskningsexpeditioner i Sverige. Folkhemmets design, denna exposé över vardagens hushållsföremål, utökas 2021 med materialet plast vid sidan av rostfritt stål och aluminium.

Läs mer: Avesta Art/Verket.

2. Galleri Svarta Gran

Galleri Svarta Gran, Borlänge.
Sara Nielsen Bonde, 5 juni–24 juli.
Sanna Lindholm, 7 aug–23 okt.

Lilla och nytänkande Galleri Svarta Gran präglas av en experimentlusta och nyfikenhet. Det här uttrycker sig genom att publiken får ta del av nya perspektiv och uttryck på den bästa samtidskonsten – liksom modiga och utforskande konstupplevelser.

I sommar visas två konstnärer under två olika perioder. Sara Nielsen Bonde skapar platsspecifika skulpturer och installationer som genom form, materialitet och kontext förstärker karaktären hos en plats. Sanna Lindholm arbetar med skulpturala uttryck och teckning och i hennes ateljé pågår många samtal kring material och tekniker såsom gjutet aluminium, glaserat stengods, laserskuren MDF och täljda detaljer.

Läs mer: Galleri Svarta Gran.

3. Kent Wisti, Heja samtiden!

Magasinet, Falun. 3 juli–22 augusti.

En stor samlingsutställning med bildkonstnären och prästen Kent Wisti, som skapar träffsäker satirkonst som fått stor spridning på sociala medier och som publiceras dagligen i Dagens Nyheter. Kent Wisti har dessutom annonserat att han på sin 50-årsdag den 8 november i år slutar med satir. Bilderna som visas i utställningen på Magasinet är bilder han själv har valt ut och är hans egna favoriter – bäst of Wisti enligt Wisti eller när konstnären själv får välja.

Läs mer: Magasinet Falun.

4. Att söka sin väg, Konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint

Dalarnas museum, Falun. 26 juni–7 november.
Ottilia Adelborgmuseet, Gagnef. 1 juli – 15 augusti.

Ottilia Adelborg och Hilma af Klint träffades på Konstakademien 1882 och de utvecklade en livslång vänskap. Utställningen tar fasta på deras tidiga verk, från 1880-tal till 1900-talets början. Båda stod då vid ett vägskäl: Hilma af Klint riktade sitt intresse mot det andliga och viljan att skildra det osynliga. Ottilia Adelborg rotade sig i Gagnef, vilket avspeglade sig i hennes konst och författarskap.

Utställningen är ett samarbete mellan Dalarnas museum och Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef. På Dalarnas museum visas ett stort antal verk och på Ottilia Adelborgmuseet ligger fokus på konstnärernas möte i Gagnef 1904.

Läs mer: Dalarnas museum / Ottilia Adelborgmuseet.

5. Från Manet till Gauguin: FRANSK KONST PÅ ZORNS TID

Zornmuseet, Mora. 12 juni–5 september.

Sommaren 2021 fyller Zornmuseet sina salar med verk av franska impressionister och andra samtida konstnärer i den mest påkostade utställning som någonsin ägt rum i Dalarna.

I utställningen presenteras ett brett spektrum av franska mästare. Här möter du bland annat välkända storheter som Claude Monet, Paul Gauguin och Cézanne, de som banade väg för modernismen. Till utställningens huvudnummer hör målning Päronskalaren av Éduard Manet, en konstnär Zorn beundrade.

Läs mer: Zornmuseet.

Tänk på att öppettider kan variera under sommaren och att besök kan behöva förbokas. Stäm alltid av senaste uppdaterade information med respektive aktör vad som gäller inför besök.

Källa: visitdalarna.se/kultur

Bild: Förra årets succéutställning Aquanauts: Expeditionen återkommer till Avesta Art/Verket. Foto: Visit Dalarna AB