Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Idag går startskottet för World Pride i Köpenhamn

Köpenhamn Pride byter i år namn till World Pride då staden är värd för denna prestiegefulla festival. Det var p g a Corona länge oklart om detta skulle kunna genomföras. Fjolårets WorldPride sköts upp men nu blir festivalen äntligen av. Det är 10 intensiva dagar packade med aktiviteter av allt ifrån seminarier till fester. Man måste vara bra på att välja, då det helt enkelt inte går att vara överallt samtidigt. Det är helt fullpackat med aktiviteter alla 10 dagar.

Detta är även första gången som WorldPride hålls i två städer (och två länder) samtidigt, Köpenhamn och Malmö. Öppningsparaden genomfördes i Malmö igår, och avslutningsparaden går igenom Köpenhamn nästa lördag. Dessvärre syns det än så länge inte speciellt mycket av att Pride precis startar. På Ströget är avsaknaden av Pride-utsmyckning nästan total, men det lär nog ändra sig när sluthelgen närmar sig.

Samtidigt, och tillsammans med, WorldPride kommer även EuroGames att gå av stapeln. EuroGames är en organisation som anordnar Olympiad-liknande sport-event men som är speciellt inriktad mot HBTQI-utövare av sina respektive sporter. Årets idrotter är bl a badminton, sällskapsdans, konståkning, fotboll, vattenpolo, simning mm. Det som gör Eurogames så kul är att de inte bara bjuder in den absoluta eliten, utan har flera nivåer inom varje idrott. Detta bidrar till en verkligen familjär stämning på idrotssarenorna. En riktig folkfest helt enkelt. Sverige var värd 2015, och Finland 2016. Nu är det som sagt dags för Danmark att ta över facklan.

På grund av Corona kommer årets Pride-parad att delas upp i 6 olika parader med max 1000 personer i varje. De kommer att gå genom Köpenhamn med helt olika rutter. Så i år blir det i det närmsta omöjligt att se alla paraddeltagare. Precis som med alla andra aktiviteter under denna Pride måste man helt enkelt välja. En sak är säker, det blir en rejäl fest som kommer att få hela Köpenhamn att gunga.

Foto: Olav Holten