Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fjärde gången gillt – Chess flyttas fram

 

När det lilla produktionsbolaget med de stora musikalstjärnorna tog emot information om de nya restriktionerna fanns det bara ett val för dem: Att kämpa! Kämpa för kulturens- och scenkonstens existens. Nu sätter de upp musikalen ”Chess på Svenska” på Helsingborgs Arena i ett fjärde försök genom att flytta fram premiären till den 30 juni 2022.

– De nya restriktionerna med gruppsittning gör det svårt för både oss och publiken. Därför flyttar vi fram föreställningarna till månadsskiftet juni-juli, säger Anders Boström, tf producent för uppsättningen av Chess på svenska.

Produktionsbolaget Sinne & Scen har kämpat sig igenom två år av nedstängningar, men har hela tiden haft samma fokus – produktionen ska ut till publiken!

– Jag kan tänka mig att det är svårt att föreställa sig vad som krävs rent administrativt och ekonomiskt för att lyckas få igenom en produktion från idé till verklighet och dessutom göra samma resa fyra gånger, fortsätter Anders Boström. Men att ge upp har för oss inte varit ett alternativ. Jag har aldrig hört någon säga ”fjärde gången gillt”, men för oss känns det självklart. Vi kan bara önska och hoppas att vår publik har lika stor kämpaglöd som oss.

När Gunilla Backman, som spelar rollen som Florence, fick samtalet om att premiären var tvungen att flyttas fram igen, ställde hon självfallet upp.

Självklart är det av största vikt att vi tar hand om varandra i dessa tider, men man blir ju väldigt ledsen när de stänger ner kulturen utan att tänka på vad det betyder. Ja, vi behöver mat, vatten och sömn för att överleva, men vi behöver kulturen för att ha en anledning att leva, säger Gunilla Backman.

Likt de stora produktionsbolagen har Sinne & Scen gått på knä, men teamet, artisterna, arenan och förlaget har jobbat sammansvetsat. Musikalen ska genomföras. Dessutom har produktionsteamet varit måna om att genom att sätta upp Chess, få hylla Björn och Benny då det är 20 årsjubileum av uruppförandet av ”Chess på Svenska”.

År 2002 hade musikalen en bejublad premiär på Cirkus i Stockholm med Anders Ekborg i en av huvudrollerna. Han kommer även nu att göra rollen som Freddie.

Jag kan känna en oerhörd stolthet för det arbete och den resa jag fått möjlighet att göra tillsammans med Björn och Benny, inte minst gällande Chess på svenska, säger Ekborg.

Tillsammans med Loa Falkman, melodifestivalaktuella Kalle Leander, kultförklarade Gert Fylking och stjärnskottet Karoline Dons kommer de, trots framflyttad premiär, att träffas i Stockholm i januari för att repetera musikalens stora paradnummer.

– Det är otroligt viktigt att vi alla håller ångan uppe, menar Kalle Leander, konstnärlig ledare och innehavare av rollen som ryssen, Analtolij. Vi som artister har en oerhörd längtan efter att till slut få möta vår publik och vi kommer att leverera världsklass!

Musikalen som skulle spelas på Helsingborgs Arena i februari, flyttas nu fram till sommaren 2022 med premiär den 30 juni. Alla tidigare biljettköpare kommer att kontaktas via mejl.

Källa: Westin Promotion

Foto: Westin Promotion