Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms stad satsar på ungdomars idéer

I år storsatsar Stockholms stad på Ung Företagsamhet genom ett nytt uppdrag som ska verka för att sprida kunskap och deltagande hos såväl kommunala som fristående skolor. Medlen ska bidra till utbildningsnämndens uppdrag att möjliggöra för alla gymnasieskolor att ha Ung Företagsamhet.

– Jag tycker att det ska vara lika självklart att vara egen företagare som att vara anställd. Nu gör Stockholm en särskild satsning på ungt företagande och min förhoppning är att alla gymnasieskolor och flera grundskolor ska delta. Staden ska också arrangera en tävling likt SVT:s draknästet, kanske i Blå hallen. Ambitionen är att locka fler unga att förverkliga sina idéer, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.

Mer resurser till entreprenöriellt lärande och projektanställd samordnare

I samband med satsningen har staden projektanställt en samordnare för entreprenöriellt lärande, Carl Kronberg. Han har tidigare själv arbetat som UF-lärare på Bromma gymnasium 2011-2020 och även som förstelärare i entreprenörskap. Dessutom har hans elever vunnit första pris i tävlingar på SM i Ung Företagsamhet, tre guld 2018 och två guld 2020.

– Planen för det kommande året grundar sig i de utvecklingsmöjligheter jag själv såg i min tidigare roll som UF-lärare. Jag vill skapa bästa tänkbara förutsättningar för skolor i Stockholms stad att arbeta med entreprenöriellt lärande, i synnerhet genom att ge fler elever chansen att genomföra Ung Företagsamhets olika utbildningar, berättar Carl Kronberg.

Även grundskolor ska få ta del av pedagogiskt material att arbeta med för att få in Ung Företagsamhet tidigt hos eleverna.

Östra Reals gymnasium är årets UF-skola i Stockholm

I årets prisutdelning för Ung Företagsamhets region Stockholm tog staden hem hela 14 priser i olika kategorier varav Östra Reals gymnasium knep priset för Årets UF-skola, Årets UF-lärare och Årets tjänst.

Källa och foto: Stockholms stad