Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kan vi ens prata med våra meningsmotståndare?

Fem av väljarnas viktigaste frågor diskuteras i Åsiktsbubblan. Men inte av politiker, kända opinionsbildare eller makthavare, utan av väljarna själva. De som deltar brinner alla för frågan, och de är övertygade om att just deras åsikt är den rätta. Men det de inte vet är att en vägg kommer att försvinna och att de snart sitter öga mot öga med sina största meningsmotståndare.

I varje avsnitt av Åsiktsbubblan deltar åtta personer, indelade i två grupper med helt olika syn på en av de viktigaste valfrågorna. Grupperna sitter i varsitt rum, ovetande om att det på andra sidan väggen sitter personer med helt andra åsikter och lösningar.

Programmet skildrar samhörigheten som uppstår bland människor med samma åsikt och hur uppfattningen om de som tycker annorlunda hårdnar. När väggen försvinner får de två grupperna höra varandras skarpa uttalanden och debatten kan börja. Men vad händer sedan? Går det att prata med en person som står för något som man själv avskyr? Kan grupperna hantera sina starka känslor och faktiskt också lyssna?

De fem frågor som diskuteras är:
Sjukvård: Vaccinpass – foliehattar eller vaccinfascister?
Klimatet: Klimatförnekelse eller undergångshysteri?
Invandring och integration: Multikultiflum eller bakåtsträvare?
Skolan: Curla sönder eller auktoritär kontroll?
Lag och ordning: Saft och bulle eller vatten och bröd?

För att hitta en bra spridning av deltagare till programmet har redaktionen sökt bland lokaltidningars insändare, i kommentarstrådar på sociala medier samt på gator och torg. Samtliga avsnitt finns att se på SVT Play.

SVT1 söndag 31 juli kl. 21.00: Åsiktsbubblan (1:5)

Källa: SVT

Foto: Europaregion