Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Malmöfestivalen presenterar Sveriges största popunder, ung R&B och elektronisk dansmusik i världsklass

Malmöfestivalen fulländar årets program med ett sista artistsläpp. På scen står flera storheter som Molly Sandén, Steve Aoki, Viktor Leksell, R&B drottningen Cherrie, Melissa Horn och popsensationen Mares. Med tio dagar kvar till festivalen släpps hela festivalprogrammet.  

Malmöfestivalen äger rum 12-19 augusti. 

 

Cherrie
Sveriges egna R&B-drottning Cherrie har prisats med P3 Guld, Grammis och flera andra utmärkelser. Hennes musik med låtar som Tabanja, Lämna Han och Aldrig Igen, bär på budskap från förorten, utanförskapet och poesin. Turnén med världsartisten Stormzy uppmärksammades stort. Framträdandena i tv-programmet Så Mycket bättre har hyllats brett och det senaste albumet Nag Nool är inget undantag. Cherrie med sin vackra röst och ljuva närvaro, återvänder nu till festivalen för att möta sin trogna Malmöpublik.
Stora Scenen, 19 augusti

David & the Citizens
David & the Citizens bildades i Malmö i slutet av 90-talet. Musiken har beskrivits som ”allt annat än mainstream” och bandet kan i dag ses som förgrundsartister till den svenska indiepopen. Med ångestdrivna texter, smittande popslingor och ett idogt turnerande under deras fem verksamma år, hann bandet skaffa sig en trogen fanskara. I år fyller debutalbumet For All Happy Ending 20 år, ett jubileum som firas med en exklusiv återförening på Malmöfestivalen. Gör dig redo att digga till hits som Now She Sleeps In A Box In The Good Soil Of Denmark, I’ve Been Floating Upstream Since We Parted och Pink Evening, i denna unika livekonsert.
Gustavscenen, 13 augusti


Imenella
Den talangfulla rapparen, dansaren tillika koreografen Imenella har tagit den svenska hiphopscenen med storm. Hon har bland annat välsignat våra öron med den kritikerrosade låten Moves, följt av platinasäljande hits som Chagga och Fantasifull. År 2019 kammade hon hem en Grammis för årets nykomling och året därpå gjorde hon ett oförglömligt uppträdande på samma gala. Med drilltrummor som röd tråd och ett moget popsound med inslag av dancehall och R&B kommer Imenella ge Malmöfestivalen en riktigt maxad show.
Gustavscenen, 14 augusti

Klubbkören med gäster
Klubbkören är lika okonventionell och färgstark som den är ösig! De har sjungit och rappat till en repertoar av hiphop, funk, reggae och afro sedan klubbprofilen Johanna Olofsson grundade kören 2010. Klubbkören framför skånska tolkningar av artister som Jay-Z, Prince, Sly and the Family Stone och BeeGees, men även originallåtar av artister som Kendrick Lamar och Donna Summer.
Spelningen gästas av Helena Josefsson, känd för sina samarbeten med Per Gessle, samt det danska bandet Fastpoholmens två sångare. Dirigerade av Erik Hjärpe från Damn! och kompositören Patrik Lorentzson med komp av basisten Bo Raymond Knutson, bjuder Klubbkören Malmöfestivalen på kraftfull sång och unison rap.
Gustavscenen, 12 augusti


Mares
När Uppsalabandet Mares släppte sitt efterlängtade album Sunnanvind (2019) och huvudspåret med samma namn som belönades med både grammis och P3 guld, befäste de sin position som en av Sveriges främsta band. Med träffsäkra texter, snabbhäftande melodier och musikalisk framåtrörelse skildrar de ungdomen, dess eufori och bitterljuva känsla av att den när som helst kan vara över. I våras kom albumet Svanesång och beskedet att bandet gör sin sista turné. Förvänta dig en stark folkfest när Mares kommer till Malmöfestivalen och intar Stora Scenen.
Stora Scenen, 19 augusti

Melissa Horn
Melissa Horn har berört en stor publik med sina målande låttexter om olycklig kärlek under drygt ett decennium. Debutalbumet Långa nätter (2008) och hennes nästkommande fem album har alla sålt guld respektive platina, tagit sig högt upp på topplistorna i både Sverige och Norge, samt belönats med flertal Grammisnomineringar. Senaste albumet Konstgjord andning från 2019 och tolkningen av Cherries låt Lämna honom i Så mycket bättre har berört Sverige på djupet. Melissa Horn kommer bjuda festivalen på en känslofylld konsertupplevelse.
Stora Scenen, 15 augusti


Molly Sandén
Molly Sandén är en av Sveriges främsta artister. Hennes album Det bästa kanske inte hänt än från 2020 belönades med tre grammisar och två P3 Guld. Året därpå tog hon världen med storm när hon uppträdde på Oscarsgalan med låten Husavik. Nu är hon aktuell med albumet DOM SKA VETA med elva starka spår som Jag mår bra nu, Kärlek slutar alltid med bråk och Nån annan nu. Med en musik lika storslagen som intim kommer Molly ge oss en mäktig avslutning på Malmöfestivalen 2022.
Stora Scenen, 19 augusti

Mwuana
Mwuana är en starkt lysande stjärna. Med en sällsynt lätthet rör han sig mellan rap och het sång i ett gränslöst och modernt språk. Oavsett om det är trap, mjuk 70-talssoul, karibiska rytmer eller basmättade pianoriff som i låten Craftmanship, så flödar Mwuanas fängslande röst fritt. I återkommande samarbeten med stjärnproducenterna Collén & Chords blir musiken en genre för sig. Aktuell med låtarna Combo och Good Vibes Only kommer Mwuanas festivaluppträdande med liveband bli ett av veckans allra hetaste.
Stora Scenen, 18 augusti


Peg Parnevik
Popsångerskan tillika låtskrivaren Peg Parnevik slog igenom med dunder och brak i början av 2016 med Ain’t No Saint som tog över de svenska listorna. Kort därefter belönades hon med utmärkelsen Årets Nykomling på P3 Guld och nominerades till en Grammis för Årets låt. Nu har hon över 120 miljoner streams. Den nyligen släppta EP:n What They’ll Say About Us bjuder på öppenhet, ärlighet och en stormvind av alla Pegs känslor från skapandeprocessen. Nu välkomnar den växande fanskaran henne till Malmöfestivalen.
Gustavscenen, 13 augusti

Sousou & Maher Cissoko 
Sousou & Maher Cissoko har turnerat över hela världen. Duon är en unik sammansmältning av musikalisk skicklighet, värme och utstrålning – på fem olika språk. Deras musik är precis så gränsöverskridande som livet de lever tillsammans; ständigt i rörelse över flera kontinenter och med de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter. I en kombination av koraspel och uttrycksfull rytmisk sång hämtar gruppen influenser från bland annat reggae, folk, soul och jazz. Åk med på en musikalisk resa när Sousou & Maher Cissoko intar scenen.
Gustavscenen, 15 augusti

Steve Aoki (USA)
Få artister har gjort så stort avtryck i EDM-genren som världsberömda DJ:n Steve Aoki. Med låtar som Just Hold On, Nataaoki och ösiga remixer av MIC Drop och Pursuit of Happiness har Aoki fyllt dansgolv och festivaler världen över. I år intar han Stora Scenen för att bjuda på en makalös show med dansmusik i världsklass. Psst, ställ dig längst fram om du vill smaka på unik tårtkastning!
Stora scenen, 18 augusti

The Family Tree 
Gör plats åt storfamiljen när soulbandet The Family Tree har reunionkonsert på Malmöfestivalen. Det själfyllda bandet bildades i Malmö i mitten av 90-talet och reste land och rike runt mellan klubbar och festivaler. Med sin mustiga cocktail av funk, soul, hiphop, jazz och acid jazz är The Family Tree kända för bland annat låtarna Superfunk och Make way for the family. Omnämnda som en av landets vassaste liveakter med tolv personer på scen, kommer deras högenergiska framträdande bjuda publiken på ett galet sväng.
Gustavscenen, 13 augusti


Victor Leksell
Det är nog få som missat stjärnskottet Victor Leksell. Den ljuva rösten och de djupa popballadtexterna har gjort honom till en av Sveriges största artister. Hans låt Svag har upp mot 170 miljoner streams, streamingrekord för en svensk låt. 2021 tog Victor hem tre Grammisstatyetter och flera placeringar på Svensktoppen. I år är han återigen nominerad i grammiskategorin Årets Låt med Tystnar i luren, tillsammans med Miriam Bryant. Nu välkomnar vi varmt Victor Leksell till sitt första framträdande på Malmöfestivalen.
Stora Scenen, 14 augusti

Climate Live med artister
Nu är det står det klart vilka artister som klimatrörelsen Climate Live tar med sig till Malmö! Se fram emot en stark kväll med Isak Danielson, Maxida Märak, Joy, Samira Manners, Nápoles, Bella Winth och Melanie Wehbe som tillsammans står enade för att inspirera och engagera fler i kampen mot klimatförändringar.
Gustavscenen, 19 augusti

RIX FM Festival
Festival på festivalen blir det när RIX FM och deras stjärnor tar över Stora Scenen. RIX FM festival är en turnerande musikshow som efter tre års paus nu återvänder till Malmö. Denna gång bjuder artisterna Tove Lo, Benson Boone, Liamoo, Becky Hill, Cazzi Opeia, Anna Bergendahl, Klara Hammarström, Robin Bengtsson och Laurell oss på en härlig musikfest för alla åldrar.
Stora Scenen, 14 augusti

Nu släpps hela festivalprogrammet
På malmofestivalen.se finns hundratals programpunkter i en storslagen mix av musik, dans, humor, konst- och kulturakter, matupplevelser och aktiviteter för alla åldrar. Här kan man även skapa ett eget program och ha koll på vad som händer dag för dag.

Källa: Malmö stad

Foto: Malmö stad