Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Väskryckarna avslöjade

Under perioden 1-3 augusti anmäldes åtta fall av grov stöld och ett fall av försök till grov stöld i Umeå där gärningsmän tillgripit handväskor från kvinnor genom att i hög fart passera kvinnorna på moped och rycka åt sig handväskorna.

Genom ett systematiskt utredningsarbete är samtliga nio ärenden nu på väg att klaras upp. Det är ett team med Carolina Bergman vid krimjouren och Roger Söderlund vid ungdomsgruppen som arbetat med utredningarna.
– Inledningsvis har vi framför allt arbetat med så kallad inre spaning och den vägen hittat uppslag att arbeta vidare med, säger Roger Söderlund.

Polisen har nu kunnat binda tre misstänkta gärningsmän till brotten. Bland annat finns bra teknisk bevisning samtidigt som de misstänkta gärningsmännen också gjort vissa medgivanden.

Det gärningsmännen varit ute efter är framför allt pengar, mobiltelefoner och andra värdesaker. De misstänkta är män i åldrarna 17-21 år och i några fall kända av Polisen sedan tidigare. Männen har i olika omgångar suttit frihetsberövade men är nu försatta på fri fot då de inte längre bedöms kunna påverka utredningen.

Fortfarande återstår en del utredningsarbete och bland annat så har ej alla kvinnor ännu kunnat förhöras.
– Även om vi ännu inte hunnit med att höra alla drabbade brottsoffer så är utredningsläget gott och vi räknar med att utredningen kan slutföras inom kort, fortsätter Carolina Bergman.
Tillvägagångssättet har varit likartat i samtliga fall och stölderna har varit planerade i förväg.

– Vi har i utredningen kunnat konstatera att det inte varit stundens ingivelse utan här har man i förväg planerat hur man ska gå tillväga och vilka man ska angripa. I detta fall kvinnor med handväskor, avslutar Roger Söderlund.

Västerbotten – Sveriges tryggaste län

Västerbottens län har lägst andel otrygga innevånare. Västerbottens län har också Sveriges lägsta anmälda brottslighet och i länet anmäldes föregående år totalt 10 023 brott/100 000 innevånare. Motsvarande siffra för landet som helhet var 15 101 brott/100 000 innevånare.

Källa: Polisen.