Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Älvdalens Musik och Motor-festival laddar upp inför sommarens 20-årsjubileum

Mullrande motorer, medryckande musik och massor av glädje i luften. Under fyra dagar i augusti är allt och inget sig likt i Älvdalen. Festivalen Musik & Motor är tillbaka med gaspedalen i botten och firar 20 år med bilentusiaster från hela världen.

Den 20:e upplagan av Älvdalens Musik & Motor pågår mellan torsdagen den 10 och söndagen den 13 augusti. Festivalen invigs officiellt på torsdagen kl. 15.00, men rivstartar med aktiviteter redan på förmiddagen, såsom ”River Valley Street Meet” på Monztabanan.

Årets höjdpunkter i det fullspäckade jubileumsprogrammet inkluderar ”River Valley Bandit Run”, ”Älvdalen Open Dragracing” och ”Burn Out Show”, samt ”Wheels Nationals Älvdalen” med Norra Europas finaste entusiastbilar. Dessutom blir det moppecruising, tivoli, marknad, dragkamp, liveunderhållning sent in på natten – och mycket mer.

Sedan starten 2002 har festivalen lockat hundratusentals entusiastiska besökare från när och fjärran till lilla Älvdalen, och i år väntas inte bli något undantag.

– Vi räknar med uppemot 20 000 festivalbesökare, varav flera långväga gäster. Tidigare år har vi haft besökare från alltifrån USA till Storbritannien och Australien. Musik & Motor har blivit till en given höjdpunkt på året för många, och även ökat attraktionen för Älvdalen som samhälle. Det finns många exempel på besökare som har trivts så bra i Älvdalen att man valt att flytta hit som en effekt av Musik & Motor, berättar arrangörerna och festivalgrundarna Torbjörn Wallin och Niklas Nouvel.

Älvdalen Musik & Motor är i högsta grad en lokal angelägenhet och görs av Torbjörn Wallin och Niklas Nouvel i samverkan med 10 föreningar, ca 500 funktionärer, 70 företag och Älvdalens kommun.

– Festivalen är en given återkommande höjdpunkt för invånarna i Älvdalen, i nivå med julen och älgjakten. Många arbetsgivare i bygden anpassar semesterschemat så att deras anställda kan vara lediga. Dessutom har de flesta familjer som bor i Älvdalen någon eller flera medlemmar som på ett eller annat sätt är engagerade i festivalen, berättar Torbjörn Wallin och Niklas Nouvel, som under åren bland annat utsetts till hedersambassadörer för Älvdalens kommun.

Sedan 2008 har Älvdalens Musik & Motor haft bilmagasinet Wheels Magazine som mediapartner, vilket har bidragit till festivalens positiva utveckling och tillväxt. Som en del av samarbetet hålls den populära bilträffen ”Wheels Nationals Älvdalen” under lördagen, med uppvisning och bedömning av några av Norra Europas finaste entusiastbilar.

– Wheels Magazines har alltid haft en stark passion för entusiastbilar och den fantastiska bilkultur som finns runt om i Sverige. Genom vårt samarbete med Musik & Motor har vi fått möjlighet att dela denna passion med människor som är minst lika bilfrälsta som vi är. Vi är stolta över att vara en del av detta evenemang som hyllar entusiastbilar och samtidigt stärker gemenskapen i och utanför Älvdalen, säger Håkan Johansson, chefredaktör för Wheels Magazine.

Källa: Story House Egmont

Foto: Fredrik Rudin