Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kungliga Operans öppnar för säsongen

Operan i Stockholm Foto: Wikimedia

Birgitta Svendén, vd och operachef för Kungliga Operan, har idag hälsat sin personal välkommen till en nytt spelår.

På stora scenen startar säsongen den 2 september med Kungliga Balettens danstrippel Bolero, Les Noces och Våroffer, på operasidan med Mozarts Figaros bröllop den 4/9. Båda föreställningarna hade premiär tidigare i år.

Första operapremiär blir uruppförandet på Rotundan av Triumf och tragedi, ett svenskt beställningsverk med text av poeten Daniel Boyacioglu, som också gör en av rollerna i operan, och musik av en av Sveriges mest intressanta tonsättare, Paula af Malmborg Ward. Ledande roller görs av Karl-Magnus Fredriksson och Marianne Hellgren Staykov. På stora scenen blir det premiär på Umberto Giordanos Andrea Chénier, en opera som utspelar sig under franska revolutionen. Huvudrollerna görs av Lars Cleveman och Katarina Dalayman, som också gör titelrollen i Strauss Elektra, som i somras fick bejublat mottagande i samband med operafestivalen i finska Nyslott/Savonlinna och som är en av två föreställningar som Kungliga Operan visar live på Folkets hus och parkers digitala biografer den 11/9, den andra är ”baletternas balett” Svansjön som sänds live den 2/10.

Höstsäsongen bjuder dessutom på en nypremiär av baletten Manon. Operor som får nypremiär under hösten är Verdis Rigoletto med Jesper Taube i titelrollen, Bellinis Norma med Lena Nordin och Wozzeck med Gabriel Suovanen, som även gör titelrollen i det konsertanta framförandet av Peterson-Bergers Arnljot.
Våren bjuder bl a på operapremiärer på Donizettis Don Pasquale, Verdis Stiffelio och Grétrys Zemire och Azor i en ny version i samarbete med bl a elever från Tensta och Operahögskolan i Stockholm.

Premiär får Mauricio Wainrots helaftonsbalett Messias till musik ur Händels oratorium. Kungliga Baletten dansar här till Operans samtliga musikaliska krafter: operasolister, Kungliga Operans Kör och Kungliga Hovkapellet. Kungliga Baletten har också svenska premiärer på SYNC i koreografi av Nils Christe och Jean-Christophe Maillots Altro Canto I.

· Triumf och tragedi. Musik: Paula af Malmborg Ward. Urpremiär 15/10; opera

· Andrea Chénier. Musik: Umberto Giordano. Premiär 22/10; opera

· Messias. Koreografi: Mauricio Wainrot. Premiär 14/1; balett

· SYNC, Altro Canto I. Koreografi: Nils Christe och Jean-Christophe Maillot. Premiär 25/2; balett

· Don Pasquale. Musik: Gaetano Donizetti. Premiär 26/3; opera

· Stiffelio. Musik: Giuseppe Verdi. Premiär 16/4; opera

· Zémire och Azor. Musik: André Grétry. Premiär 26/5; opera

Källa: Kungliga operan