Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Choklad både till fest och vardag del 1

Det var ganska mycket folk i den lilla choklad och delikatess butiken i Göteborg centrum. Vi besökte Zebeda choklad som skulle stänga snart för dagen. De skulle senare ha en chokladprovning där som vi fick haka på. Kunderna droppade in och ut lite hela tiden. Den lilla butiken doftade med en härlig blandning av te, kaffe och choklad.

Det är mer kvalitets choklad och kaffe från några bättre utvalda leverantörer. De har en egen te sortering med egenkomponerade speciellt utvalda smaker och ingredienser som bereds av deras leverantörer ,men även några vanliga kända märken.
Den ska vara väldigt mycket mindre belastad av kemikalier och bekämpningsmedel som tyvärr används mycket världen över.
Bland deras sortiment av choklad fanns det både mörk och ljus i många trevliga blandningar.

Det ska vara riktigt bra kvalitetschoklad och de har även tagit in en ny sorts choklad som har designats för att ge
vissa positiva effekter. Märket New Tree som inte fanns i Sverige utan bara nere i Europa och USA.
Det ger till exempel effekter som rogivande, finns med extra antioxidanter, kan vara med afrodisiak, omega3 , osv.
Sen fanns även en mycket trevlig bredbar choklad 70% mörk och ljus med honung att blanda i tex dryck eller bre på mackan kanske eller bara äta som den är.

Picari från ecuador , väldigt exklusiv och ekologisk choklad. Från 100% Raw med bara ren kakaoböna! Den är inte direkt ätbar, blir väldigt bitter! Används mer  som krydda. Riv lite över kaffet eller gräddskummet. på biffen i salladen etc. Om kunden inte vill göra sin egen chokladblandning.
Men den finns även i 60% som mycket mildare plus 4 olika smaker.

Blanxart är en riktigt bra kvalitetschoklad som kommer allt mer. Det är speciellt en choklad från Ghana som rekommenderas. Den är ganska tuff och lite strävare sort . Lite till skillnad från en annan sort från sydamerika som tagit in lite mer smak från fruktväxter runt omkring . Det märktes faktiskt skillnad där . Sen är frågan vilken som är bäst och där får smaken person till person avgöra. Konstigt nog tyckte jag att Ghana var godare.

Kommer att återkomma med en artikel om hur det kunde gå till på chokladprovning, så välkommen se kommande artikel del2.